ljekari savjetuju

Namirnice na koje treba da zaboravite poslije 40. godine života

blake-wisz-X6aY_j6JD_Y-unsplash

Ljekari savjetuje da neke namirnice potpuno izbacimo, ili svedemo na minimum, posebno ako smo prešli četrdesetu

Nije tajna da se sa godinama metabolizam postepeno usporava. Tijelu više nije potrebno toliko energije iz hrane kao ranije, pa je važno da povedemo računa o namirnicama koje unosimo i zbog zdravlje i zbog kilaže.

Ljekari savjetuje da neke namirnice potpuno izbacimo, ili svedemo na minimum, posebno ako smo prešli četrdesetu.

Hljeb i peciva

Prije svega, ljekari preporučuju odustajanje od hljeba i peciva, ali samo zbog visokog sadržaja kalorija. Poznato je da tijelo pretvara rafinisane ugljene hidrate u šećer, a zatim u glukozu, hranljivu materiju koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se aktivno bore protiv bora.

Gazirana pića

Gazirana pića su glavni izvor dodatog šećera u ishrani. Mala količina gaziranog soka može da sadrži do šesnaest kašika šećera u obliku kukuruznog sirupa. Zbog toga utiču na pankreas da stvara insulin, zbog čega se povećava nivo šećera.

Alkohol

Kako starimo, tijelo ne apsorbuje alkohol tako efikasno. Sve nam je teže da zaspimo, što već sljedećeg dana dovodi do lude želje za nezdravom hranom. A alkohol bukvalno “usisava” vlagu iz naše kože, što dovodi do gubitka elastičnosti. To čini i najmanje i najfinije bore sve vidljivije.

Šećer

Štetan aditiv koji negativno utiče na cjelokupno zdravlje organizma. Ovo se odnosi na veliki broj slatkih namirnica, čak i one za koje mislimo da su zdravlje. Na primjer, jogurt sa ukusom može da sadrži toliko šećera koliko i činija sladoleda.