Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zarađivat će 220 KM mjesečno čuvajući svoju unučad

unucad

Bake u Turskoj mjesečno će dobijati 425 lira (oko 220 KM) za čuvanje svoje unučadi.

Projekat koji provode državna ministarstva rada i porodice i socijalnih pitanja obuhvatit će ukupno 6.000 porodica u Istanbulu, Izmiru, Ankari, Bursi, Kayseriju, Sakaryji, Antalyji, Konyi, Tekirdagu i Gaziantepu.

Protokol o ”Projektu nana s ciljem podrške zapošljavanju žena” ovih dana su potpisali ministar rada Mehmet Muezzionglu i ministrica za porodična i socijalna pitanja Fatma Betul Sayan Kaya.

Muezzionglu je tom prilikom izjavio kako je cilj projekta pružiti podršku radu žena i da će pilot projekat obuhvatiti 6.000 porodica u deset gradova. Dodao je kako će projekt nadzirati stručnjaci Ministarstva za porodična i socijalna pitanja.

Troškovi projekta za hiljadu porodica procijenjeni su na šest miliona lira (oko tri miliona KM). Od toga, pola će plaćati Agencija za zapošljavanje, a pola ostali potpisnici protokola.

Realizacija ovog projekta počinje u martu, a turski ministar rada Muezzinoglu je rekao i kako su određeni osnovni kriteriji prilikom izbora nana koje će primati “plaću” za čuvanje unuka. Prema njegovim riječima, nana ne smije biti starija od 65 godina, a njeno zdravstveno stanje mora biti takvo da dozvoljava brigu o djetetu. U projektu će moći učestvovati i nane starije od 65 godina kojima to zdravstveno stanje dozvoljava.

Ministrica porodice i socijalnih pitanja Kaya je izjavila kako se projektom želi podržati zapošljavanje žena, ali i ojačati tradicionalne porodične veze. Prema njenim riječima, moderni način života ugrozio je tradicionalni model velike porodice.