Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napravljena divovska šopska salata od 202 kilograma

sopska salata ohrid1

Nekoliko kuhara i učenika Ugostiteljske škole “Vančo Pitoshevski” iz makedonskog grada Ohrida ušli su u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što su napravili šopsku salatu od 202 kilograma i 86 grama, javlja Anadolu Agency (AA).

Inicijativu za pravljenje divovske šopske salate u makedonskom gradu pokrenulo je nekoliko kuhara sa učenicima ugostiteljske škole, a u tome ih je podržala i Općina Ohrid. Istakli su kako su za šopsku salatu korišteni isključivo makedonski proizvodi.

“Korišteni su samo makedonski proizvodi i pravili smo je prema svjetskim standardima. Koristili smo 80 kilograma krastavaca, 80 kilograma paradjza, 40 kilograma sira, 20 kilograma luka i 10 kilograma paprika”, kazao je glavni kuhar Dimitar Arnaudovski.

Profesor na Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo Univerziteta “Sv. Kliment Ohridski” Branko Nikolovski istakao je kako je ovo velika prilika za međunaronu promociju grada i njegovih specijaliteta.

„Ovaj događaj je od velike važnosti za Ohrid, ali i šire, s obzirom na to da grad predstavljamo u jednom drugačijem svjetlu”, kazao je Nikolovski.

Nakon što je salata napravljena, izmjerena je na posebnoj skali te potvrđena njena težina od 202 kilograma i 86 grama, što je bilo dovoljno za Guinnessov rekord.

Inače, salata je donirana Crvenom križu u Ohridu koji će je iskorititi u dobrotvorne svrhe.

Šopska salata je tradicionalna bugarska salata, porijeklom iz okolice Sofije. Nacionalna je verzija mješovite salate na temelju paradajza, paprike i krastavaca, a radi se i u drugim zemljama oko Crnog mora: choriatiki u Grčkoj, pastirska salata (coban salatasi) u Turskoj, ili (sheki salati) u Azerbejdžanu, Armeniji, Gruziji i Rusiji.

Naziv dolazi od imena bugarskog plemena Šopi (шопи) koji žive u blizini Sofije, iz koje je nastao pridjev šopska. Glavni sastojci salate su paradajz, krastavaci, sirova ili pečena paprika, luk, peršun, sol, sok od limuna ili ocat, ulje i slani sir.