Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova studija

Naučnici pronašli vodu unutar staklenih perlica donesenih sa Mjeseca

mjesec

Perlice su formirane od sićušnih meteorita koji bombarduju površinu Mjeseca, kojoj nedostaje zaštita atmosfere

Naučnici su u ponedjeljak rekli da su pronašli tragove vode unutar sićušnih staklenih kuglica rasutih po Mjesecu, sugerirajući da bi jednog dana “istraživači sutrašnjice” mogli izvući te kuglice i analizirati njihov sadržaj, prenosi AFP.

Dugo se vjerovalo da je Mjesec suh, ali u posljednjih nekoliko decenija nekoliko misija je pokazalo da na njemu ima vode i na površini i zarobljene unutar minerala.

Mahesh Anand, profesor planetarne nauke i istraživanja na Otvorenom univerzitetu u Velikoj Britaniji, rekao je za AFP da se molekule vode mogu vidjeti kako “skakuću na površini Mjeseca kada je sunčano.”

– Ali nismo znali odakle to tačno dolazi – rekao je Anand, koautor nove studije objavljene u časopisu Nature Geoscience.

Studija, koju je proveo tim predvođen Kineskom akademijom nauka, objašnjava da su staklene kuglice “vjerovatno dominantne čestice uključene u ciklus vode na površini Mjeseca”.

Tim je polirao i analizirao 117 staklenih perlica koje je kineska svemirska letjelica Chang'e-5 pokupila u decembru 2020. godine i donijela na Zemlju.

Perlice su formirane od sićušnih meteorita koji bombarduju površinu Mjeseca, kojoj nedostaje zaštita atmosfere.

Toplota udarca topi površinski materijal, koji se hladi u okrugle staklene perlice širine pramena kose.

Osim što su pronašli vodu u perlicama, naučnici su otkrili “tragove našeg Sunca”, rekao je Anand.

Istražujući detaljnije, utvrdili su da vodonik neophodan za stvaranje vode dolazi iz solarnog vjetra, koji prenosi nabijene čestice kroz Sunčev sistem.