Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stony Brook School of Medicine

Naučnici tvrde: Kad umre, čovjek je toga svjestan

smrt

Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrijeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju naučnici

Ljudski mozak još radi nakon što srce prestane, drugim riječima, mozak zna da ste mrtvi. To je pokazalo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu “Stony Brook School of Medicine” u Njujorku, prenosi Večernji.hr.

Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrijeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju naučnici. Oni koji su preživjeli srčani udar i “vratili se” nakon kliničke smrti, često svjedoče kako su znali šta se oko njih događalo, čuli su i kada su ljekari proglasili vrijeme njihove smrti, odnosno, vrijeme kada im je srce prestalo da kuca.

Voditelj istraživanja, ljekar Sem Parnija sa spomenutog univerziteta, pojasnio je kako se tokom istraživanja pokazalo da osobe koje se “vrate u život”, nakon tog iskustva, imaju pojačanu želju da pomažu drugima.

“Opisivali su svoja iskustva kako su gledali ljekare i medicinsko osoblje kako rade i pokušavaju da ih spasu, bili su svjesni svega”, rekao je Parnija za LiveScience.

Ljekari proglašavaju vrijeme smrti kada srce prestane da radi, ali mozak je i dalje “živ”. Kada se osobi sa zastojem srca daje vještačko disanje i masaža srca kako bi se vratila u život, mozak tada dobija 50 odsto potrebnog kiseonika, pojašnjava, što održava neke njegove funkcije.

Moždane ćelije mogu biti aktivne još i satima nakon što srce prestane da radi, piše Dejli mejl. Što duže pružate umirućem vještačko disanje i masažu srca, duže će se održavati i ta djelimična moždana aktivnost, ali na usporenijem nivou.