Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici zabilježili misteriozne radio-signale iz dubokog svemira

teleskop

Astronomi su nedavno zabilježili 15 bljeskova radio-talasa iz pravca misterioznog objekta, udaljenog tri milijarde svjetlosnih godina od Sunčevog sistema.

Nešto je ponovo udahnulo život misterioznoj ‘kosmičkoj mašini’ koja s vremena na vrijeme ispušta ogromnu količinu energije u svemir.

Naučnici, koji trenutno učestvuju u projektu “Breakthrough Listen”, došli su do ovog otkrića zahvaljujući tome što su znali gdje i šta treba da traže, piše “National Geographic”.

Tim je uperio teleskop “Green benk” u Zapadnoj Virdžiniji prema maloj galaksiji FRB 121102. 6.200 svjetlosnih godina od njenog centra nalaze se zvijezde za koje se vjeruje da emituju radio-bljeskove. Ipak, naučnici još ne znaju sa sigurnošću šta izaziva ovu pojavu.

Ranije teorije uključivale su primordijalne crne rupe, sudar neutronskih zvijezda, pa čak i vanzemaljske civilizacije, iako se vanzemaljci generalno u naučnom svijetu ne smatraju ozbiljnim objašnjenjem.

Nakon posljednjih zabilježenih bljeskova u 2016. godini i duge tišine, ova zona se nedavno opet aktivirala, ovaj put sa većom frekvencijom nego ikada ranije.

Zašto FRB 121102 ponovo emituje radio-bleskove niko ne zna.

Pojedini naučnici sumnjaju na to da bljeskovi ne zavise toliko od onoga što pokreće sam objekat koji ih emituje, koliko od različitih kosmičkih ‘sočiva’ koja bi mogla da pojačaju ovaj neobičan fenomen.

Ono što je još neobičnije jeste to što je posljednja serija bljeskova zabilježena prošle godine u isto vrijeme – krajem augusta i početkom septembra.

“Ova slučajnost nas je vrlo iznenadila. Da li su šanse da primijetimo snažne radio-talase veće u određeno doba godine, kada određeni elementi u svemiru dospiju opet u isti položaj? Ko zna”, rekao je Andrew Siemion direktor Berkeley SETI Research Centra.

Naučnici će se sada koncentrisati na istraživanje magnetara, enormno gustih ostataka zvijezda koje su prethodno eksplodirale, sa ekstremno jakim magnetnim poljem.