Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nauka dala odgovor na pitanje koliko traje prosječni seks

seks

Ako je neko i sumnjao, to su se isto zapitali i naučnici. A onda su na to odlučili dati i naučni odgovor. Grupa naučnika iz Holandije, Velike Britanije, Turske, SAD-a i Španije u zajedničkom je istraživanju istraživala na uzorku od 500 parova koliko traje prosječni seks. Pod seksom se pritom mislilo isključivo na koitus, dakle od početka penetracije u vaginu do ejakulacije.

Ispalo je da prosječni seks traje pet minuta i 24 sekunde, ali sve skupa nije bilo ni izbliza tako jednostavno. Prvo što je istraživanje trajalo pola godine. Drugo, zato što je trebalo smisliti način kako da parovi mjere trajanje seksualnog odnosa. Koristili su štopericu. Ali vjerovatno nema osobe kojoj u takvim okolnostima pritiskanje štoperice nije prioritet.

I s time su izišli na kraj. Na kraju su dobili ogroman raspon rezultata; od 33 sekunde u najkraćem slučaju do 44 minute u najdužem. Sve skupa bez predigre. Istraživanju su mnogi naknadno prigovorili to što je uključivalo samo heteroseksualne parove, ali su se autori studije branili argumentacijom da bi svako proširenje uzorka unosilo veliki broj novih varijabli s kojima nisu znali šta bi.

Prigovori su se odnosili i na to što seksualni odnos definitivno nije samo penetracija penisa u vaginu. Naučnici, međutim, ni u tom dijelu nisu znali kako bi u uzimanju u obzir i toga klasificirali rezultate. Uostalom, ideja koja ih je odvela u istraživanje bila je vezana uz stepen ponovne pohrane serotonina, hormona dobrog raspoloženja i s još nekim funkcijama, kod ljudi s preuranjenom ejakulacijom.

Na kraju je iskrsnulo mnoštvo korisnih podataka. Ispostavilo se da seks traje kraće kod starijih osoba nego kod mlađih parova. Pokazalo se i to da korištenje kondoma uopće ne utječe na dužinu seksualnog odnosa. Konačno, s izuzetkom Turske gdje je prosječni seksualni odnos trajao tri minute i 42 sekunde, kod nacionalnih prosjeka ispitanika u svim ostalim zemljama nisu primijećena odstupanja od globalnog prosjeka.