Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti

Navike koje mogu potajno sabotirati vaše mentalno zdravlje

spavanje (1)

Mnoga istraživanja potvrđuju vezu između vježbanja i mentalnog zdravlja

Održavanje dobrog mentalnog zdravlja ni na koji način nije jednokratan proces. Važno je obratiti pažnju na svakodnevne, male i nesvjesne navike jer one s vremenom mogu ojačati i utjecati na mentalno zdravlje, piše Prvo zdravlje.

Obratite pažnju na tri navike navedene u nastavku koje mogu sabotirati vaše mentalno zdravlje:

1. Upotreba tehnologije (naročito noću)

 

Prema stručnjacima, noćno izlaganje očiju plavoj svjetlosti ima potencijal da sabotira naš san, što ima negativne efekte na mentalno blagostanje. Načine na koje nas tehnologija i informacije koje dobijamo stimulišu i sprečavaju u postizanju dubljeg sna, ne shvatamo dovoljno ozbiljno.

Mnogi ljudi „skroluju“ sve do vremena za spavanje, a priroda informacija koje gledamo zapravo održava mozak budnim. Zapitajte se koliko vremena provodite na telefonu, na društvenim mrežama, itd.? Da biste se bolje osjećali i imali kvalitetniji san, preporuka je uraditi „digitalnu  detoksikaciju“ jedanput sedmično.

2. Nedostatak kretanja

Ljudska bića su tako „dizajnirana“ da kroz pokrete vlastitog tijela pokreću i emocije. Kada se ne krećete i kada samo sjedite, tijelo pohranjuje svoje emocije, a te „zaglavljene“ emocije mogu dovesti do fizičkih i mentalnih posljedica u organizmu.

Zato stručnjaci ističu važnost redovnog kretanja, bilo da se odlučite za šetnju, trčanje ili čas joge. Mnoga istraživanja potvrđuju vezu između vježbanja i mentalnog zdravlja. Nije bitno kako se krećeš, samo se kreći!

3. Alkohol

U smislu mentalnog zdravlja važno je zapitati se: pijete li alkohol da biste se osjećali bolje ili pijete alkohol da biste se osjećali još bolje? Ako je alkohol vaš metod za suočavanje sa životom, to bi moglo ukazivati ​​da ga koristite na problematičan način.

Alkohol utječe na kvalitet vašeg sna jer onemogućava tijelu da postigne manji broj otkucaja srca u mirovanju i nižu tjelesnu temperaturu koja je potrebna noću za dubok san. Kao rezultat toga, kvalitet vašeg sna mnogo je lošiji.