Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugljevik

Neobična utrka u BiH, učesnici trčali s prijenosnim detektorima

l_cbc146ff818a0a34c0f2f57c7194ba7b

“Trčimo za čist zrak – korak po korak za pravednu tranziciju”

Pod sloganom “Trčimo za čist zrak – korak po korak za pravednu tranziciju” više od 50 ljudi iz osam zemalja okupilo se u sobotu u Ugljeviku na deset kilometara dugoj utrci kako bi podigli svijest o važnosti čiste i održive budućnosti zajednica zapadnog Balkana.

Grad Ugljevik je sjedište najvećeg emitera sumpor-dioksida (SO2) u regiji, uprkos tome što je 2020. godine instalirana oprema koja bi trebala smanjiti emisiju sumpora. Emisije SO2 mogu preći hiljade kilometara – otrovne su za ljude kada se udišu i mogu izazvati jaku iritaciju nosa i grla.

Učesnici Lung Run utrke imali su priliku da iskuse posljedice zagađenja vazduha, čak i tokom ovog kratkotrajnog izlaganja. Volonteri su trčali s prijenosnim detektorima kvaliteta vazduha koji su mjerili zagađenje prašine i dušikovih oksida u realnom vremenu, kako bi vidjeli varijacije zagađenje vazduha tokom trke, kao i primjer onoga čemu su lokalni stanovnici svakodnevno izloženi.

Stoga je jedan od ciljeva Lung Runa podizanje svijesti o značajnom utjecaju koji zagađenje zraka može imati na zdravlje zajednica, ali i biodiverzitet i klimatske promjene, jer ne prepoznaje nikakve granice ili prepreke postavljene merama kako bi se ublažili njeni efekti.

Ovogodišnje izdanje Lung Run utrke organizirali su CEE Bankwatch Network, Modern Escape Europe (Zenica) i Centar za životnu sredinu (Banja Luka), saopćili su organizatori.