Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAVJETI

Nikada jaja nemojte ostavljati na ovom mjestu u hladnjaku

jaja unsplash

Možda se čini pravim mjestom za čuvanje jaja, ali ustvari može biti opasno za zdravlje

Puna proteina, vitamina i minerala, jaja su zdrava namirnica koja nam pruža osjećaj sitosti a isto tako su jako pristupačna. No stručnjaci upozoravaju da ih nikada ne treba čuvati na jednom mjestu u frižideru, a na njega ste sigurno prvo pomislili kada ste ih kupili. Upravo na tom mjestu su ona podložna kvarenju i mogu uzrokovati zdravstvene probleme, piše ordinacija.hr.

Jesti jaja kojima je istekao rok trajanja može dakle voditi do trovanja hranom ili sličnih bolesti uzrokovanih hranom.

Upravo iz tog razloga je važno upozoriti na jednu uobičajenu grešku koju svi ponavljamo kada je u pitanju čuvanje jaja u frižideru.

Mnogi frižideri imaju ugrađen dio za jaja na vratima, ali stručnjaci kažu kako je pogrešno odlagati ih tu. Razlog je jednostavan; upravo je to dio frižidera podložan stalnim promjenama temperaturama pa će se i jaja puno brzo pokvariti. Njihov je savjet da jaja držite u glavnom dijelu frižidera, na srednjoj polici gdje temperatura najčešće ravnomjerna.

No iako ste jaja pohranili na pravo mjesto, stručnjaci upozoravaju kako bi trebalo što manje otvarati vrata frižidera kako se temperatura ne bi mijenjala. Svaki put kad otvorite vrata frižidera, temperatura unutar njega će se promijeniti, a kako biste to spriječili stručnjaci savjetuju kako bi trebalo otvoriti vrata frižidera, uzeti što ste planirali i zatvoriti vrata.