Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački nobelovac otkrio zašto oboljevamo od raka

Harald zur Hausen

Harald zur Hausen ukazuje da se nivo kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao poslije Drugog svjetskog rata. On je uvjeren da je to najdirektnije povezano s tim što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina.

Njemački naučnik i dobitnik Nobelove nagrade u području fiziologije, Harald zur Hausen, upozorio je da slabo proučen virus, koji se sreće kod krava, može izazivati rak kod ljudi!

«Smatram da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog crijeva kod ljudi.

Raspolažemo eksperimentalnim podacima koji idu u prilog ovoj hipotezi. Međutim, ovo tek treba potvrditi», istakao je Hausen.

I drugi naučnici su i ranije upozoravali da upotreba crvenog mesa (govedine, teletine, konjetine, ovčetine i svinjetine) povećava rizik od dobijanja kolorektalnog raka.

Ali, Zur Hausen tvrdi da opasnost dolazi samo sa govedinom, ali i sa, koliko god to izgledalo nevjerovatno, kravljim mlijekom!

«Tradicionalno objašnjenje povezivano je sa pripremom mesa za jelo na roštilju, a otuda su izvođene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogena.

Ova teza gubi iz vida da se isti takvi kancerogeni obrazuju i pilikom prženja ribe i piletine, a da niko ne misli da upotreba mesa pernatih životinja i ribe povećava rizik od dobijanja raka debelog crijeva», naglašava naučnik.

On otkriva i da je u svojim istraživanjima posebno poklonio pažnju činjenici da se u Mongoliji jede veoma mnogo crvenog mesa, a da se rak debelog crijeva sreće krajnje rijetko, kao i u Indiji, gdje se govedina iz vjerskih razloga faktički nikad ne jede.

Haral zur Hausen takođe ukazuje da se nivo kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao poslije Drugog svjetskog rata.

On je uvjeren da je to najdirektnije povezano sa tim što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina, prenosi kolektiv.me.