Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njoj je 98, a njemu 94: Zaprosila sam ga, nisam mogla više trčati za njim

par ny

Gertrude Mokotoff i Alvin Mann upoznali su se prije osam godina u teretani u Middletownu u američkoj državi New York, a i danas tamo treniraju dvaput sedmično. Njoj je 98 godina, a njemu 94. Čim su se upoznali, odmah su “kliknuli”, zajedno izlazili vikendima do New Yorka i gledali pozorišne predstave držeći se za ruke i izmjenjujući poljupce. Vrlo brzo, odlučili su zajedno provesti preostale dane svojih života.

Alvin Mann živio je u svojoj planinskoj kući u obližnjem Cuddebackvilleu, gdje je pronašao svoj mir kad se kao mladić vratio s mora gdje je radio u američkoj trgovačkoj mornarici. U jeku 2. svjetskog rata prijavio se u mornaricu kao 19-godišnjak, a 1947. pokrenuo je svoj posao na Manhattanu. Svoj “mali komad raja” kupio je 1960. i kaže da nikad ne bi mogao izdržati živjeti u gradu, prenosi Jutarnji.

Prvi mu je brak trajao 20 godina do razvoda, a iz tog je braka dobio svoje jedino dijete, sina Marka Manna koji je sada kao 71-godišnjak bio vjenčani kum svome ocu. Drugi brak, s umjetnicom i istoričarkom umjetnosti Maybelle Kart koja je imala dvije kćeie, trajao je 45 godina sve do njene smrti 2007. godine.

Prošle godine Alvin je postao najstarija osoba koja dobiva diplomu fakulteta Mount St. Mary, a u maju ove godine dodijelili su mu i počasni doktorat. Na diplomi je počeo raditi još sa 70 godina dok je bio na Floridi, ali sa 93 je odlučio svoje studiranje privesti kraju pa se dvije i pol godine vozio 150 kilometara dvaput sedmično da prikupi još 30 bodova, koliko mu je nedostajalo.

“Učili smo o mnogim događajima kao što je 2. svjetski rat, Vijetnamski rat i Korejski rat, ali to su bile stvari koje sam ja doista proživio. Nije čudo da sam odlično riješio većinu ispita”, ispričao je za New York Times.

Gertrude Mokotoff i Alvin Mann vjenčali su se 5. avgusta u lokalnoj gradskoj vijećnici. Tamo se razmijenili zavjete pred gradonačelnikom i 50 članova porodice i bliskih prijatelja.

Alvinov komšija zadnjih 20 godina oduševljen je njihovom vezom, a za Alvina se i dalje ne može načuditi kako sa svoje 94 godine ruši stabla, izvlači ih iz šume svojim starim traktorom i redovno kosi travu. A zatim, priča komšija, trčkara za Gertom poput školarca.

Prosidba se dogodila nakon jednog od posjeta Metropolitan Operi. “Ja sam njega pitala da me oženi. Umorila sam se od trčanja za njim”, kazala je Gertrude Mokotoff sa smiješkom.

Ona je rođena u Brooklynu 1918. i magistrirala biologiju na Columbiji. S 23 godine udala se za kardiologa s Manhattana i tamo su živjeli do 1952. godine, a onda ga je ona nagovorila da se presele u Middletown, gdje je postala omiljena osoba.

Radila je kao profesorica biologije na lokalnom fakultetu, a umjesto odlaska u penziju okušala se u politici i dvaput je izabrana za vijećnicu, zatim predsjednicu gradskog vijeća i na koncu gradonačelnicu u dobi od 71 godine. Kao prva ženska osoba na toj funkciji odradila je dva mandata, izgradila modernu knjižnicu i obnovila staru zgradu Paramount Theatrea, izgrađenu 1930. Iako su u gradu većinom simpatizeri Republikanaca, nije im smetala gradonačelnica iz redova Demokratske stranke, što dovoljno govori o njezinoj popularnosti.

Brak joj je trajao 61 godinu, sve do suprugove smrti 2002. “Moja majka je uvijek bila hrabra žena” opisala ju je kći Susan (71) koja je i sama u mirovini nakon 34 godine rada na ženskim studijima.

Između dvoje “mladenaca” razlika je u godinama.

“Stalno su me zezali da izlazim sa starijom”, nasmijao se Mann. “Ali razlika u dobi nikad mi nije smetala jer nam je jednostavno krenulo i nisam imao namjere da je pustim”, ispričao je za New York Times.

Nakon vjenčanja Mann se iskrao na stražnja vrata i pojavio ispred glavnom ulaza u Gradsku vijećnicu za volanom svoje Toyote Corolle, za koju je konopcem zavezao limenke i postavio natpis ‘Upravo vjenčani’. Tako je pred svim gostima provozao krug oko zgrade prije nego što se vratio da pokupi svoju novu suprugu.