Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arheologija

Nova otkrića u Pompejima: Pronađena odlično očuvana tijela bogataša i roba

94ad35d9-a15e-4462-8798-eb0fa825bda0_cx0_cy8_cw0_w1023_r1_s (1)

Direktor arheološkog nalazišta Pompeji Masimo Osana rekao je da su oni umrli od termalnog šoka, što se vidi i po stisnutim stopalima i šakama

Arheolozi su pronašli odlično očuvana tijela dva muškarca koji su nastradali tokom vulkanske erupcije koja je uništila drevni rimski grad Pompeje 79. godine nove ere, saopštilo je u subotu (21. novembar) italijansko Ministarstvo kulture.

Jedan muškarac je, najvjerovatnije, visokog statusa, starosti između 30 i 40 godina, i na njemu su ostali očuvani dijelovi ogrtača od vune, prenosi Rojters.

Drugi muškarac je mlađi, starosti između 18 i 23 godina i obučen je u tuniku. Na njemu su primijećena oštećenja kičme, nekoliko pršljenova je smrvljeno. Vjeruje se da je bio rob koji je morao naporno da radi.

Ostaci su pronađeni u podzemnoj odaji u okviru velike vile Čivita Đulijana, 700 metara sjeverozapadno od centra Pompeja.

Zubi i kosti muškaraca su dobro očuvani, a u šupljine u kojima je bilo meko tkivo nasut je gips, koji je kasnije omogućio da se jasnije vide konture tijela.

Direktor arheološkog nalazišta Pompeji Masimo Osana rekao je da su oni umrli od termalnog šoka, što se vidi i po stisnutim stopalima i šakama.

“Vjerovatno su ove dvije žrtve tražile da se sklone od piroklastičnog talasa”, dodao je Osana.

Ministar kulture Dario Frančeskini rekao je da ovo otkriće još jednom naglašava status Pompeja kao “nevjerovatnog mjesta za istraživanje i proučavanje”.

U Pompejima, 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u vrijeme erupcije živjelo je oko 13.000 ljudi. Grad je potpuno uništen uslijed erupcije i zamrznut je u vremenu.

Ostaci grada otkriveni su prvi put u 16. vijeku, a organizovana iskopavanja počela su oko 1750. godine.

Međutim, u posljednje vrijeme pažnja je usmjerena na očuvanje izloženih ruševina od propadanja i urušavanja, podsjeća Rojters.