Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni tim naučnika

Nova studija opovrgava postojanje mikroorganizama kod nerođenih beba

beba unsplash

Interdisciplinarni tim vodećih stručnjaka za istraživanje mikrobioma iz područja reproduktivne biologije, embriologije i imunologije pomno je pregledao konfliktne studije i verifikovao analize

Međunarodni tim naučnika otkrio je nedostatke u studijama koje ukazuju na postojanje “fetalnog mikrobioma”, odnosno bakterija u fetusu prije rođenja. Tvrdnju da se žive bakterije kod beba pojavljuju u maternici jednoglasno je oborilo 46 naučnika i tako riješilo naučni spor od velikog značaja za kliničku medicinu širom svijeta.

Pretpostavka da je maternica sterilno okruženje i da bebe razvijaju mikrobiom, tj. zajednicu crijevnih bakterija i drugih mikroorganizama, tek nakon rođenja, jedan je od utvrđenih principa imunologije i reproduktivne biologije.

Nekoliko studija objavljenih od 2010. dovodi u pitanje ovaj princip nakon što su bakterije pronađene u uzorcima placente i amnionske tekućine. Interdisciplinarni tim vodećih stručnjaka za istraživanje mikrobioma iz područja reproduktivne biologije, embriologije i imunologije pomno je pregledao ove konfliktne studije i verifikovao analize. Nakon pregleda studija i vlastite analize, naučnici su utvrdili da je do otkrivanja mikrobioma u fetalnom tkivu došlo zbog kontaminacije uzoraka uzetih iz maternice.

Problem s ovim mikrobiomima je što je koncentracija uspostavljenih bakterija vrlo niska. Stoga se bakterije moraju vrlo pažljivo identificirati i razlikovati od kontaminacije.

„Baze podataka i bioinformatičke metode igraju posebnu ulogu u takvim analizama“, objašnjava Thomas Rathai sa Univerziteta u Beču, jedan od učesnika studije.

Tačan trenutak i način razvoja ljudskog mikrobioma nakon rođenja ima trajan utjecaj na zdravlje i na život osobe općenito, dodaje Rathai.

Nova studija, objavljena u časopisu Nature, baca svjetlo na naučnu kontroverzu koja ima dalekosežan utjecaj na kliničku medicinu.