Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Arkturus"

Nova varijanta coronavirusa ima blage simptome

Zbogom COVID potvrdama i zaštitnim maskama
FOTO: PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da ova varijanta ima veću stopu prenosivosti od prethodnih sojeva, ali da nije opasna, odnosno da zaraženi uglavnom imaju blage simptome

Najnovija varijanta covida, podvarijanta omikrona nazvana “Arkturus” stigla je i na Balkan. Potvrđena je u Sloveniji. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da ova varijanta ima veću stopu prenosivosti od prethodnih sojeva, ali da nije opasna, odnosno da zaraženi uglavnom imaju blage simptome.

Za razliku od ranijih sojeva virusa “Arcturus” prouzrukuje konjunktivitis, crvenilo očiju i svrab, naročito kod mlađih pacijenata. Teže komplikacije nisu zabilježene. Stručnjaci poručuju da ne treba očekivati naglo povećanje broja oboljelih, ali da treba biti na oprezu. U svakom slučaju nema bojazni za javno zdravlje u Bosni i Hercegovini.

“Za ovaj, konkretno, virus je dokazano da je on infektivniji, zarazniji, da se lakše širi od prethodnih sojeva. Međutim, za naš organizam nije naročito opasan”, kaže direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrea Jurić za BHRT.

Za blaže simptome novog soja, tvrde epidemiolozi, zaslužna je, na prvom mjestu, visoka stopa vakcinacije koja je doprinijela većoj stopi imuniteta kod ljudi, ali i nižoj patogenosti virusa.

“U tom kontekstu je sigurno doprinijela i tome da se i sam virus mijenja, u smislu da postaje ono što smo se mi od početka pandemije i nadali da će se vremenom desiti, a to znači sve manje i manje opasan”, navodi pomoćnica direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović.

Da imunizacija nema alternativu za suzbijanje ne samo covida nego i brojnih drugih bolesti, istaknuto je i na radionici u Banjaluci, a koja je posvećena početku vakcinacije prоtiv humаnоg pаpilоmа virusа. HPV vakcinacija se u svijetu primjenjuje od 2006. godine, a kod nas se sa njom prvi put krenulo krajem prošle godine.

“Ovo je nešto što se pokazalo vrlo uspješno, vrlo djelotvorno u mnogim drugim zemljama širom svijeta, pogotovo u Australiji i Švedskoj gdje se ova vakcina već dugi niz godina primjenjuje i gdje su se pokazali vrlo dobri rezultati. Kao i kod mnogih drugih vakcina i kod ove nove vakcine postoje neželjeni događaji, mada su oni veoma rijetki”, navodi konsultantica Svjetske zdravstvene organizacije iz Estonije Maja Uskula.

Humani papiloma virus jedan je od glavnih uzročnika raka grlića materice. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, incidenca raka grlića materice u Bosni i Hercegovini je u 2020. godini iznosila 18,6 na 100 hiljada žena, a 2019. je 130 žena preminulo od ovog oblika raka.