Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novinarka umrla jer je previše radila

ilustracija jpn333

Slučaj smrti japanske novinarke Miwe Sado (31) ponovno je pokrenuo pritisak na vladajuću strukturu u toj zemlji da riješi problem sve većeg broja smrti vezanih uz prekovremeni rad.

Japan će još jednom preispitati zakon o radu nakon što su inspektori zaključili da je Sado umrla od posljedica prekovremenog rada.

Miwa Sado radila je na japanskoj javnoj televiziji NHK u Tokiju. Ostvarila je kobnih 159 prekovremenih sati i imala je samo dva slobodna dana u jednom mjesecu. Ubrzo nakon toga, u julu 2013. otkazalo joj je srce. Odjel za rad pri ministarstvu zdravstva njezinu je smrt pripisao karošiju, smrti zbog posla, no za njen se slučaj nije znalo do ove sedmice kad je njezin bivši poslodavac odlučio cijelu priču plasirati u javnost, piše Guardian.

Očekuje se da će Sadina smrt pokrenuti promjenu premda se o fenomenu karošija već godinama priča.

Matsuri Takahashi imala je samo 24 godine kad se ubila u travnju 2015. Službeni uzrok smrti pripisan je stresu na poslu i prevelikom broju prekovremenih radnih sati. Radila je više od 100 prekovremenih sati mjesečno, i tako nekoliko mjeseci prije smrti. Nekoliko sedmica prije samoubista na svojim je profilima na društvenim mrežama objavljivala uznemirujuće poruke poput: ‘Želim umrijeti’ i ‘Fizički i mentalno sam slomljena’.

Njen je slučaj pokrenuo debatu na nacionalnoj razini. Premijer Shinzō Abe osvrnuo se na kulturu rada koja često prisiljava zaposlenike na prekovremeni rad kako bi pokazali predanost, čak i kad ima premalo dokaza da takav pristup povećava produktivnost.

S obzirom da u Japanu ne postoji zakonsko ograničenje broja radnih sati, vlada predlaže da se ta brojka svede na maksimalnih 100 i da se uvedu kazne za firme koje dozvoljavaju prekoračenje tog limita. No, mnogi smatraju da je i to previše. Prvo nacionalno istraživanje o karošiju prošle godine pokazalo je da svakoj petoj zaposlenoj osobi prijeti rizik od smrti od pretjerane posvećenosti poslu. U godini dana više od 2.000 ljudi počini samoubistvo vezano uz karoši, dok još deseci preminu od srčanih ili moždanih udara te drugih zdravstvenih stanja i oboljenja zbog previše posla.

Istraživanja pokazuju da Japanci rade neuporedivo duže od kolega na Zapadu. U prosjeku su 2015. godine uzeli samo 8,8 dana godišnjeg odmora što je više nego upola manje od dozvoljenog.

Masahiko Yamauchi s NHK-a rekao je da Sadina smrt odražava ‘problem društva u cjelini’. Rekao je da su čekali četiri godine da objave informaciju javnosti iz poštovanja prema porodici.

‘Čak i danas, nakon četiri godine, ne možemo prihvatiti da je naša kćerka doista umrla. Nadamo se da tuga slomljene porodice neće biti uzalud’, rekli su Sadini roditelji.