Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljene zadnje riječi lovca porijeklom iz BiH koji je poginuo u Africi

lovac

Pero Jelinić, 75-godišnji hrvatski lovac porijeklom iz Bosne i Hercegovine ubijen je u Južnoj Africi tokom lova na lavove u subotu.

Jelinić je navodno ustrijelio jednog lava na udaljenoj farmi, a dok je drugog držao na nišanu pogodio ga je i usmrtio zalutali metak, prenosi Daily Mail.

Strastveni hrvatski lovac porijeklom iz Bosne i Hercegovine ulovio je “sve što se moglo uloviti” u Evropi, a u Južnoj Africi je učestvovao u lovu na lavove u zatočeništvu koje je u toj afričkoj državi legalno.

Jelinić je bio vlasnik hotela na Pagu na koji se doselio iz njemačkog Bonna, a na južnoafričkoj farmi Leeubosch Lodge kod Seatlegolea boravio je sa još dvojicom Hrvata.

Jelinićeva smrt pogodila je stanovnike Paga, a prema informacijama koje prenosi Jutarnji list, ne zna se u kojem aranžmanu je lovac odlazio u Južnu Afriku.

“Te se dvije zemlje reklamiraju kao idealne destinacije za safari jer se u njima legalno mogu loviti gotovo sve afričke vrste, putovanje je jednostavno, unos oružja formalan, vize se dobiju za desetak dana, a trofeji stižu na kućnu adresu. Cijene leta variraju od 1000 do 1600 eura, a lovce u zračnoj luci u pravilu dočekuje vlasnik lovišta koji ih transferira do kampa gdje su smješteni”, piše Jutarnji.

Navodno su posljednje riječi Pere Jelinića upućene prijatelju Šimi Prtoniću bile: “Ako me lav pojede, makar će glavu poslati, pokopajte je. Pojedite par janjaca, sjetite se Pere i priči je kraj.”