Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Copernicus

Oboren rekord: August 2023. najtopliji august ikada

FOTO: Ž. Živulović jr./PIXSELL
Ilustracija

U međuvremenu, okeani su imali najtopliju dnevnu površinsku temperaturu u istoriji

Prošli mjesec bio je najtopliji august u svijetu od kako se mjeri temperatura, a takav rekord postavili su i ovogodišnji juni i juli, saopćio je u srijedu panel Evropske unije za klimatske promjene Copernicus.

Procjenjuje se da je august bio oko 1,5 stepeni Celzijusa topliji od predindustrijskog prosjeka za period 1850-1900. Nastavljanje napora da se globalno povećanje temperature ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa centralni je cilj pariškog međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama koji je usvojilo 196 zemalja 2015. godine.

Juli 2023. ostaje najtopliji mjesec ikada zabilježen.

U Evropi je august bio vlažniji od normalnog u velikim dijelovima centralne Evrope i Skandinavije što je dovelo do poplava, dok su u Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Portugalu zabilježene suše koje su izazvale požare.

Temperature znatno iznad prosjekau augustu su također zabilježene u Australiji, nekoliko južnoameričkih zemalja i oko većeg dijela Antarktika.

U međuvremenu, okeani su imali najtopliju dnevnu površinsku temperaturu u istoriji.

S preostala četiri mjeseca do kraja 2023., ova godina je do sada druga najtoplija zabilježena, neznatno iza 2016., prenosi Reuters.