Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studija OECD-a o pandemiji

Očekivani životni vijek se smanjio za godinu dana, duplo više tinejdžera sa simptomima anksioznosti

stariji par starost unsplash

OECD je u Parizu saopštio da je to najveći pad za većinu zemalja od Drugog svjetskog rata. Očekivani životni vijek 2021. je dakle bio nešto više od 80 godina

Pandemija korone imala je značajan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje mnogih ljudi, posebno su patila djeca i mladi. Prema studiji OECD-a, očekivani životni vijek građana EU značajno je pao 2021. godine, piše Deutsche Welle.

Kao rezultat pandemije korone, očekivani životni vijek u EU u 2021. pao je za više od godinu dana u poređenju sa ranijim nivoom, navodi se u studiji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

OECD je u Parizu saopštio da je to najveći pad za većinu zemalja od Drugog svjetskog rata. Očekivani životni vijek 2021. je dakle bio nešto više od 80 godina.

Duplo više tinejdžera sa simptomima anksioznosti

U dvije godine pandemije posebno su patila djeca i mladi. U Njemačkoj je udio djece i adolescenata od 11 do 17 godina sa simptomima anksioznosti porastao sa 15 procenata prije pandemije na 30 procenata u decembru 2020. i januaru 2021. Psihosocijalne usluge su dostigle svoje granice jer je potražnja za podrškom bila tako velika, navodi OECD.

Investirati u ljudske resurse i digitalizaciju

Korona je jasno osvjetlila slabosti evropskih zdravstvenih sistema, koji su godinama nedovoljno finansirani na mnogim mjestima.

Prema OECD-u, Njemačka se tu kotira i dalje relativno dobro. Ipak, treba uložiti značajna sredstva, posebno u kadrove i digitalizaciju zdravstvenog sektora.

Osim toga, do sada nije utrošeno dovoljno novca na prevenciju.

Njemačka sa najvećim udjelom zdravstvenih izdataka u EU

Studija je takođe otkrila da je korona znatno povećala izdatke na zdravstvenu zaštitu u skoro svim zemljama EU u 2020. i 2021. godini.

U Njemačkoj su zdravstveni rashodi po glavi stanovnika porasli za skoro pet procenata u realnom iznosu u 2020. godini, kaže se u studiji OECD-a. To je najveća stopa rasta u posljednjih deset godina. U 2021. izdaci su u zdravstvu uvećani za skoro tri odsto.

Udio rashoda za zdravstvo u bruto domaćem proizvodu porastao je sa 11,7 odsto u 2019. na 12,8 odsto u 2020. godini. Ovo je najveći udio izdataka za zdravstvo među zemljama EU.