Život i zdravlje

WWF Adria

Odluka o zabrani izgradnja malih hidroelektrana je povijesna pobjeda

08/07/2022

Dok novi zakon onemogućuje izdavanje dozvola za nove male hidroelektrane, prethodno odobreni projekti ostaju na snazi

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozdravila je odluku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kojom na snagu stupa zabrana izgradnje malih hidroelektrana.

Odluka za rijeke u Bosni i Hercegovini donesena je jučer kada su zastupnici Doma naroda izglasali novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, kojim se zabranjuje izgradnja novih malih hidroelektrana, a iz WWF-a su je nazvali povijesnom.

Sa 33 glasa za, 1 suzdržanim i nijednim protiv, novi Zakon će konačno stati na kraj izgradnji novih malih hidroelektrana u Federaciji BiH.

“Ova odluka je dokaz otpornosti i ustrajnosti lokalnih zajednica i organizacija koje rade na zaustavljanju bezobzirnog uništavanja rijeka u Bosni i Hercegovini. Ponosni smo što smo dio ovog pokreta i čestitamo svim građanima Federacije, kao i zastupnicima u oba doma Parlamenta na ovoj povijesnoj pobjedi”, izjavila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Dok novi zakon onemogućuje izdavanje dozvola za nove male hidroelektrane, prethodno odobreni projekti ostaju na snazi.

Poručili su kako sada Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i nadležna ministarstva imaju priliku nastaviti dobar posao i preispitati već odobrene projekte MHE kako bi očuvali nekih od posljednjih rijeka slobodnog toka u Europi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.