Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Otvoren Festival nauke: Velika izložba eksperimenata i naučnih demonstracija

Foto: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj RS

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci zainteresovani imaju priliku da posjete planetarijum, akvarijum i terarijum

Tradicionalni Festival nauke otvoren je danas u Banjoj Luci, a posjetioci imaju priliku da vide veliku izložbu eksperimenata, naučnih demonstracija i drugih sadržaja koji na zanimljiv način promovišu nauku.

Prvog dana Festivala stigli su osnovci, srednjoškolci, studenti, ali i djeca iz vrtića koji su posjetili Institut za generičke resurse Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci.

Festival se održava na dvije lokacije – Univerzitetski grad (Kampus) i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, a otvoren je za sve građane danas i sutra.

Centralni događaj Festivala nauke je velika izložba ekperimenata, koja je upriličena u Sportskoj dvorani Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci.

Hemijski sat, biljke u epruveti, levitirajući grafit, apoteka iz prirode, život u kapi vode, mozgalice sa končićima, kako biljka usvaja vodu, kreću li se biljke, 3D štampač, robotika, muzej živih fosila, čudesni život konjske dlake, vladaju li paraziti svijetom, dosanjani san jednog jezera, moj grad iz perspektive jedne laste, duh iz boce, hemijski kokteli, Teslin transformator, fontana u čaši, iluzije, bananin DNK, kako se pravi sir, čarolija boja…,dio je sadržaja ovogodišnjeg izložbenog dijela Festivala nauke.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci zainteresovani imaju priliku da posjete planetarijum, akvarijum i terarijum.

U okviru Festivala nauke biće održane brojne dvodnevne radionice na fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci u Kampusu. Fakultet političkih nauka organizuje dvije radionice: “Savremeno novinarstvo i alati umjetne inteligencije“ i „Diplomata na jedan dan“, dok će na Filološkom fakultetu biti organizovane radionice kaligrafije.

Filozofski fakultet će otvoriti vrata školarcima sa radionicama “Lijepo pisanje“, školom arheologije i psihološkom radionicom „Šta sad mozak ima s tim?“. Akademija umjetnosti je pripremila školu slikarstva, a učenici će imati priliku da posjete dramski, te muzički odsjek gdje će se upoznati sa instrumentima sa kojima odsjek raspolaže.

Institut za genetičke resurse pripremio je radionicu “Mali baštovan“ gdje školarci kroz igru i zabavu mogu da se upoznaju sa poljoprivredom. Naučiće kako da pripreme zemljište, posade biljku, kako da je njeguju, a imaće priliku da posjete bogat rasadnik i plastenik Instituta.

Na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu biće postavljena izložba “Mihajlo Pupin“ Saveza inovatora Republike Srpske.

Kako kažu u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS, koje je i organizator Festivala, na ovogodišnjem Festivalu nauke predstaviće se 21 fakultet univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, Institut za genetičke resurse Banja Luka, Uprava za policijsku obuku te nekoliko banjalučkih srednjih škola.