Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ova biljka čisti krv i izbacuje toksine iz tijela

Polygala-vulgaris-vulg-2

Krestušac (lat. Polygala vulgaris) je biljka iz porodice Polygalaceae. Naraste do 35 centimetara visine. Cvate ljubičastim ili plavim cvjetovima, rijetko purpurno crvenim, od maja do avgusta. Udomaćena je u Evropi, Aziji i Japanu te Sjevernoj Americi. Raste na livadama i uz rub šume. Koristi se i u narodnoj medicini. Vrlo dobra je za kašalj, hronični bronhitis te bronhijalnu astmu. Potiče izlučivanje znoja i mokraće.

U prošlosti je krestušac gorki bio tražena biljka za liječenje katara svih vrsta. Kad se radi o gorkim biljkama, u narodu uvijek postoji vjerovanje da je njihova gorčina dobar prirodan lijek. Krestušac gorki je biljka za sve vrste tegoba sa sekretom – sluzi ili katarom u našem tijelu bez obzira na to gdje se nalazi.

Preporučuje se kao provjeren: ekspektorant nakon akutne faze plućnih infekcija – tegoba (katar bronha, tvrdokorna sluz, katar pušača, infekcijski katar, dječji katar, bronhitisa, slabog ili otežanog disanja itd.), katarik ili sekretolitik (katara želuca, crijeva, grla, pluća itd.), dijaforetik (kod potreba za izazivanje znojenja kao što je kod prehlade, gripe, nazeba, kod potrebe za detoksikacijom organizma itd.), diuretik (za jače izlučivanje mokraće kod vodenih bolesti ili kod potreba za takvim djelovanjem, bolesti bubrega itd.), digestiv i detoksikant (za jačanje rada želuca, za detoksikaciju organizma, za poticanje metaboličkih procesa, za čišćenje i pročišćavanje krvi itd.).

Koristan je i kod proljeva (kao antidijaroik dobro djeluje u zaustavljanju proljeva itd.), galaktogen (za jače formiranje mlijeka kod dojilja itd.)…

Krestušac gorki koristi se kao amarum, antibakterik, adstrigent, antidijaroik, diuretik, digestiv, detoksikant, emolient, ekspektorant, galaktogen, hemolitik, katarik, laksativ, sekretolitik.

Kontraindikacije

Osobe s komplikacijama žuči, žučnih kamenaca, jetre, aktivnog čira na želucu ili dvanaesniku, ne bi smjele uzimati krestušac gorki u bilo kojem obliku.