Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika britanija

Ova majka je čula najgore vijesti koje jedan roditelj može da čuje (FOTO)

valentina

Mali Angelo Rai je bio u inkubatoru, a majka se pitala kako da ode bez njega, kako kada nije uspjela ni da ga drži u naručju

Žao nam je, ali ne možemo ništa da učinimo za vašu bebu, to su najgore vijesti ikada koje jedan roditelj može da čuje.
Valentina Daprile je izgubila svoju bebu poslije samo osam dana od rođenja. Ipak, ona i njen suprug su odlučili da doniraju organe sina kako bi druge bebe mogle da žive.

Mali Angelo Rai je bio u inkubatoru, a majka se pitala kako da ode bez njega, kako kada nije uspjela ni da ga drži u naručju, piše BBC.

Toliko je bila uznemirena da je zamišljala kako njena beba misli: “Zajedno smo devet mjeseci, gdje je moja mama? Zašto me je ostavila?”

Sedmicu dana prije porođaja, Valentina se onesvijestila, njeno tijelo je poplavilo, a ona je prestala da diše. Njen suprug je učinio sve kako bi je osvijestio, do tog dana Valentina nije imala komplikacija u trudnoći i planirala je da se porodi kod kuće.

Umjesto toga, Rai je rođen hitnim carskim rezom u bolnici u južnom Londonu, dok je Valentini bila potrebna transfuzija krvi.

Bili su u različitim bolnicama i prošlo je više od 24 sata, a ona nije mogla da vidi svoju bebu.

Za to vrijeme, ljekari su ispitivali koliko je nedostatak kiseonika, nekoliko sati prije rođenja, uticao na mozak Raia.
– Kada nam je ljekar saopštio vijesti, najteže smo prihvatili to što nisam mogla ništa da učinim kako bih spasila svoju bebu. Bukvalno ništa. On ima samo šest dana i niko ga nikada neće vidjeti i upoznati – kaže Valentina.

Ona je uvijek uspjevala da riješi sve vrste problema i da popravi sve što nije bilo dobro, ali ne i ovo. U jednom trenutku joj se javila ideja koja bi mogla barem malo i na neki način da im olakša situaciju u kojoj su se našli.

– Mislili smo da je jedina stvar koja bi imala malo smisla i malo ugrijala naša srca bilo doniranje njegovih organa. To je nešto što smo mogli da uradimo, a nije se činilo gubitkom. Tako bi ova užasna tragedija mogla da ima neku svrhu – dodaje ona.

Tako je počeo razgovor sa timom lekara za doniranje organa, jer ni oni nisu bili sigurni da li je to moguće.

Nisu se susreli ranije sa tim, a presađivanje organa sa tako male bebe predstavlja veliki izazov.

Doniranje organa neonatalnoj bebi, mlađoj od 28 dana je jako rijetko. Prema podacima engleskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, za 10 godina samo 40 beba ove starosti je postalo donor.

Kada im je rečeno da je moguće da se doniranje izvrši, Valentina je imala priliku da drži svog sina prvi i posljednji put. Držala ga je u naručju i zaljubila se u toplinu njegovog tijela.

– Nikada neću zaboraviti njegov miris i mekanu kožu. Dok sam ga držala osjećala sam kao da nam srca kucaju u istom ritmu, to ne mogu da objasnim. Volim da mislim da je znao da je konačno sa mnom – rekla je ona.

Ubrzo nakon toga su ga uspavali i on je zatvorio oči.

– Zadnji dah je uzeo za mene, u toplini mojih ruku. Znam da mnoge mame nemaju tu privilegiju i to je nešto što ću zauvijek pamtiti – dodaje ona.

Rai je uspavan 30. jula 2016. godine kada je imao samo osam dana.

Srčani zalisci se mogu čuvati i do deset godina i mogu da se doniraju više osoba. Ovoj porodici je nedavno saopšteno da je jedan od srčanih zalizaka malog Raija uspješno presađen na novorođeno dijete, koje je rođeno sa urođenom srčanom bolešću.

Valentina je bila preplavljena emocijama kada je saznala za ovu vijest i rekla da sada znaju da dio njihove bebe definitivno živi.

U avgustu 2018. godine Valentina je bez ikakvih problema rodila Matiu, dvije godine nakon Raia. On je sada zdrav dvogodišnji dječak.

– Želim da Matia zna da je njegov brat posebna beba, kojoj nije bilo suđeno da bude na ovoj Zemlji. Došao je i drugim ljudima podario život – zaključuje ona.