Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čišćenje organa

Ove četiri vrste povrća najviše pridonose zdravlju jetre

jetra unspash

Mnogo je namirnica bogatih hranjivim tvarima koje blagotvorno djeluju na jetru, a jedna posebno važna skupina namirnica je povrće

Jetra je jako važan organ čija je funkcija, među ostalim, čišćenje tijela od toksina, pomoć u probavi, skladištenje vitamina i minerala te sinteza proteina. Iako ima jedinstvenu sposobnost da se regenerira nakon oštećenja, ipak nije neuništiva, a izbor hrane i pića znatno utječe na taj organ.

Mnogo je namirnica bogatih hranjivim tvarima koje blagotvorno djeluju na jetru, a jedna posebno važna skupina namirnica je povrće.

U nastavku su neke od najkorisnijih vrsta povrća za zdravlje jetre.

Cvekla

Premda nekima smeta njen pomalo zemljani okus, cvekla je prepuna hranjivih tvari koje dobro utječu na zdravlje jetre. Istraživanja pokazuju da sok od cvekle sprečava bolesti pomažući jetri da obavlja svoje funkcije.

Trenutni podaci sugeriraju da određeni antioksidansi koji se nalaze u cvekli, zvani betalaini, imaju antikancerogena i protuupalna svojstva. Važno je napomenuti da je ovo otkriće vezano za crvenu cveklu, a druge vrste cvekle možda nemaju iste razine antioksidansa.

Brokula

Specifične hranjive tvari koje se nalaze u povrću iz skupine Cruciferus, poput brokule, posebno su korisne za zdravlje jetre. Brokula se može jesti sirova ili kuhana, može biti i dodatak quicheu, jelima od tjestenine ili salatama, a može i poslužiti kao prilog.

Prokulice

Kao još jedno povrće iz skupine Cruciferus, prokulice su posljednjih godina postale sve popularnije, i to s dobrim razlogom. Uz to što mogu poboljšati probavu i osigurati velike količine vitamina i minerala, sadrže biljne spojeve koji podržavaju rad jetre. Prokulice se najčešće jedu pečene, pirjane ili kuhane na pari.

Lisnato povrće

Ova skupina povrća uključuje kelj, špinat, blitvu i zelenu salatu, a prepuna je antioksidansa, koji štite tijelo od opasnih slobodnih radikala. Nedavna studija otkrila je da konzumacija sirovog špinata smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre.