Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

simtpimi covida-19

Ovo je jednostavan test koji će vam otkriti trebate li se testirati na koronu

Neobjašnjiva anosmija obično je prilično rijetka kod drugih virusnih infekcija. Stoga ako neko izgubi osjet mirisa, vjerovatno je zaražen koronavirusom

Jedan od glavnih simptoma covida-19 jest anosmija, odnosno gubitak mirisa. Oko 44 do 77 osoba koje imaju covid-19 izgube miris, a kod nekih dođe do poremećaja u osjetilu pa neke stvari imaju neki posve drugačiji miris.

Zbog toga je važno ljude poticati da svakodnevno pokušaju mirisati neke stvari. Iznenadni gubitak mirisa mogao bi biti rani znak covida-19, prenosi Science Alert. Osim toga, testiranje mirisa može svako provesti u vlastitom domu pa to može biti i jedan od alata u borbi protiv pandemije.

Neobjašnjiva anosmija obično je prilično rijetka kod drugih virusnih infekcija. Stoga ako neko izgubi osjet mirisa, vjerovatno je zaražen koronavirusom.

Osim toga, upravo bi gubitak mirisa mogao biti najbolji prediktor dijagnoze covida-19 i simptom koji ovu bolest razlikuje od gripe i drugih bolesti koje imaju slične simptome.

Gubitak mirisa vrlo je specifičan za covid-19, ali nemaju svi oboljeli ovaj simptom. Dakle, ako vaš osjet mirisa ispravno funkcionira, ne znači da nemate covid. Prema tome, ako ste jutros mogli namirisati kafu, to može značiti dvije stvari: ili nemate covid ili ste zaraženi virusom, ali niste izgubili osjetilo mirisa.

Ali budući da je svakodnevna provjera mirisa vrlo specifična i doslovno besplatna, vrlo je koristan alat za provjeru.

Provjere mirisa ne mogu i neće zahvatiti svaku nedijagnosticiranu infekciju, jer ne izgubi svaka zaražena osoba ovo osjetilo, ali s obzirom an to da je riječ o jednostavnom i besplatnom testu, nema negativnih posljedica ako provjerite služi li vas osjetilo mirisa kao i ranije.

Dok pijete prvu jutarnju kafu, provjerite osjetite li njen miris. Dok se tuširate, pomirišite svoj šampon.

Vjeruje se da svakodnevne provjere mirisa kod kuće mogu pomoći u ispunjavanju potrebe za brzim, jeftinim i specifičnim alatom za provjeru. Ako izgubite osjet njuha, samoizolirajte se i kontaktirajte zdravstvenog radnika.