Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

analiza psihologa

Ovo je pet najinteligentnijih pasmina pasa

doberman-dog-g8d9659794_1920

Kako bi rangirao pasmine pasa u smislu inteligencije, pseći psiholog Stanley Coren uzeo je u obzir prilagodljivu, radnu, instinktivnu, prostornu, kinestetičku i interpersonalnu inteligenciju

Svaki pas ima jedinstvenu osobnost, ali postoji nekoliko definirajućih karakteristika koje se obično vežu uz određene pasmine. Neke pasmine, poput francuskih buldoga, poznate su po svojoj razigranosti. Druge su, poput doga, čvrste i dostojanstvene. A postoje i one koje su poznate po svojoj inteligenciji.

Kako bi rangirao pasmine pasa u smislu inteligencije, pseći psiholog Stanley Coren uzeo je u obzir prilagodljivu, radnu, instinktivnu, prostornu, kinestetičku i interpersonalnu inteligenciju. U svojoj knjizi The Intelligence of Dogs sakupio je podatke o 199 pasmina pasa. Evo kojih je pet najpametnijih pasmina pasa prema njegovoj analizi.

1. Border koli

Border koli je pas poznat po svojoj inteligenciji, posebno instinktivnoj. Njihova prilagodljiva inteligencija i želja za udovoljavanjem čine ih lakim za treniranje. Zapravo, većina border kolija sposobna je naučiti novi trik u manje od pet ponavljanja.

2. Pudl

Ova inteligentna pasmina potječe iz Francuske, a može se dresirati za lov, praćenje i pokoravanje naredbama.

3. Njemački ovčar

Njemački ovčari poznati su kao službeni psi. Izvrsni su u obuci poslušnosti. Sposobni su naučiti nove naredbe nakon vrlo malo ponavljanja, a njihova predanost porodici ne poznaje granice. Kombinacija inteligencije i odanosti čini ih vrlo traženim saputnicima u brojnim područjima.

4. Zlatni retriver

Ovo je jedna od najomiljenijih pasmina, a ujedno i najpametnijih. Zlatni retriveri poznati su po svojoj poslušnosti i želji da udovolje ljudima. Stručnjaci misle da ih toliko pametnima čini njihova adaptivna inteligencija koja im omogućuje brzo i učinkovito čitanje ljudskih emocija i prilagođavanje različitim scenarijima.

5. Doberman

Dobermani su toliko pametni da im treninzi mogu dosaditi. Poznato je da su čak i nadmudrili profesionalne trenere pasa. Njima su potrebne intelektualno stimulirajuće igračke, a odlični su psi čuvari.