Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Luksemburg

Ovo je prva zemlja sa besplatnim javnim prijevozom

bus

Ove godine, Luksemburg je počeo nuditi besplatan prijevoz mlađima od 20 godina. Srednjoškolci su takođe mogli da se besplatno voze do škole i nazad do kuće

Luksemburg bi trebalo da postane prva zemlja na svijetu koja će cjelokupni javni prijevoz učiniti besplatnim.

Premijer Xavier Bettel i koaliciona vlada najavili su da će sljedećeg ljeta sve usluge vozova, tramvaja i autobusa biti besplatne.

Imajući u vidu dugotrajna putovanja i štetan uticaj ispušnih gasova automobila po životnu sredinu, nadaju se da će ovim potezom uspjeti da ublaže neke od najgorih saobraćajnih gužvi na svijetu. Luksemburg, koji graniči sa Belgijom, Njemačkom i Francuskom, ima više od 400.000 putnika koji svakodnevno na posao dolaze iz susjednih zemalja.

Ove godine, Luksemburg je počeo nuditi besplatan prijevoz mlađima od 20 godina. Srednjoškolci su takođe mogli da se besplatno voze do škole i nazad do kuće.

Kako prenosi “Guardian”, odluka o tome šta bi trebalo učiniti sa odjeljenjima prve i druge klase u vozovima, tek bi trebalo da bude donesena.

Putnici sada plaćaju 2 eura za najviše dva sata vožnje, što pokriva gotovo sva putovanja u ovoj maloj zemlji.

Počevši od 2020. godine, sve ulaznice će biti ukinute radi uštede na naplati karata i opremi za kupovinu karata, piše Arch Daily.

Među članicama EU, Luksemburg je na vrhu liste po broju automobila po broju stanovnika.