Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otišla kod frizera i umalo platila životom

Chemese Armstrong

Chemese Armstrong, 35-godišnja fitness trenerica, alergična je na Paraphenylenediamine (ili PPD), čest sastojak u bojama za kosu.

Kada je odlučila obojiti svoju sijedu kosu, dermatolog joj je preporučio crnu kanu na biljnoj bazi i bez hemikalija, piše Little Things.

U martu 2016. Armstrong je posjetila salon u Austinu u američkoj državi Texas. Frizera je upozorila da ima alergiju na PPD, te da želi koristiti boju na bazi kane. Ali, na njen užas frizer je ipak koristio sredstvo za bojenje kose koje sadrži PPD.

– Rekli su mi da je kana potpuno prirodna i da u njoj nema hemikalija, ali to nije bila istina – rekla je Armstrong.

Alergijska reakcija bila je toliko žestoka da je završila u bolnici i nije mogla ići na posao sedam dana. Armstrong je iskoristila društvene mreže na kojima je objavljivala fotogrefije alergijskih reakcija koje su se pogoršavale u idućih nekoliko dana.

Lice joj je oteklo, a nos i vilica izgledali su poput balona. Vlasište ju je peklo i svrbilo. Oči su joj se zatvorile od oteklina do te mjere da je morala razdvajati kapke kako bi vidjela. Njen liječnik bojao se da bi se reakcija mogla proširiti na dišne puteve i otežati joj disanje.

Odlučila je podijeliti svoje iskustvo kako bi upozorila ljude da ne vjeruju bezuslovno onima u čije se ruke prepuštaju.