Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poziv Vladi FBiH

Pacijenti oboljeli od multiplog mijeloma u BiH: Lista čekanja je nedopustiva!

krv testiranje laboratorija nalazi
Foto: Unsplash
Ilustracija

Pozivamo Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da počne redovno uplaćivati svoj dio u Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH, kako bi se osigurala adekvatna sredstva za liječenje oboljelih, saopćeno je iz Udruženja

Udruženja pacijenata oboljelih od multiplog mijeloma “Mijelom u BiH” izražava zabrinutost zbog postojanja liste čekanja koja trenutno broji više od 50 pacijenata oboljelih od mijeloma.

Udruženje “Mijelom u BiH” smatra da je ta lista čekanja nedopustiva, s obzirom na prirodu bolesti koja zahtijeva hitno i neposredno medicinsko djelovanje.

-Kao Udruženje i predstavnici oboljelih i njihovih porodica, ističemo zahtjev za hitnim ukidanjem liste čekanja i osiguranjem neophodnih sredstava za lijekove. Smatramo da je svaki trenutak od vitalnog značaja za pacijente oboljele od mijeloma, mijelodisplastičnog sindroma i drugih rijetkih krvnih bolesti te da je svaka odgoda u liječenju neprihvatljiva – saopćeno je iz Udruženja “Mijelom u BiH”.

Iz tog udruženja zahtijevaju poštovanje zakona, posebno člana 82. koji se odnosi na finansiranje Fonda solidarnosti.

-Pozivamo Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da počne redovno uplaćivati svoj dio u Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH, kako bi se osigurala adekvatna sredstva za liječenje oboljelih. Također, ističemo da je revidiranje liste lijekova obaveza Ministarstva zdravstva FBiH. Nažalost, primjećujemo da ovo revidiranje nije obavljeno već četiri godine, što je potpuno neprihvatljivo – ističu iz Udruženja.

Naglašavaju također da će revidiranje liste obezbjediti prebacivanje lijekova iz grupe “Citostatici sa posebnim režimom propisivanja”, u grupu 1 “Citostatici” kako bi se prevazišla potreba za proceduralnim postupcima odobrenja osiguranika u pravo korištenja lijekova od komisije.

Ukoliko lijek stave na osnovnu listu citostatika, on će se propisivati po preporuci Konzilija medicinske ustanove.

-Zahtijevamo da se ova obaveza ispuni odmah kako bi se osiguralo da su dostupni najnoviji i najefikasniji tretmani za oboljele od mijeloma – poručili su iz ovog Udruženja.

Udruženje “Mijelom u BiH” ostaje posvećeno borbi za prava i dobrobit oboljelih od mijeloma, mijelodisplastičnog sindroma i drugih rijetkih krvnih bolesti, te će nastaviti pratiti situaciju i djelovati u interesu pacijenata.

Iz Udruženja su pozvali relevantne institucije da hitno reagiraju i preduzmu potrebne korake kako bi se osiguralo pravedno i pravovremeno liječenje oboljelih od mijeloma u Bosni i Hercegovini.