Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

projekat evropske unije

Pčelari u Bosni i Hercegovini počeli dobijati ograde za zaštitu od medvjeda

med – pcele – kosnice -Damir Spehar PIXSELL

Pored trojice pčelara s područja Tomislavgrad istu opremu dobit će sljedeće sedmice i dvojica pčelara s područja općine Foča, koji svojim pčelarskim aktivnostima gravitiraju Nacionalnom parku Sutjeska

Trojica pčelara s područja općine Tomislavgrad, koji svojim pčelarskim aktivnostima gravitiraju području Parka prirode Blidinje, dobili su električne ograde za zaštitu pčelinjaka od napada medvjeda.

Uz električni štitnik (PREMIUM klasa, ECO tehnologija, posjeduje certifikat za sigurnost ljudi, životinja i okoliša), dobitnici donacije primili su i prateći materijal za puštanje električne ograde u pogon – žicu, izolatore, konektore, zatezače, uzemljenje itd.

Pored trojice pčelara s područja Tomislavgrad istu opremu dobit će sljedeće sedmice i dvojica pčelara s područja općine Foča, koji svojim pčelarskim aktivnostima gravitiraju Nacionalnom parku Sutjeska.

Pčelarima je oprema dodijeljena u hotelu ”Hajdučke vrleti” u Parku prirode Blidinje, gdje je održana dvodnevna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta ”Bear in Mind: Bringing environmental actions for the biodiversity protection across the borders ” u četiri zaštićena područja – Nacionalni park ”Sutjeska” i Park prirode Blidinje iz BiH, te Nacionalni park ”Durmitor” i Park prirode “Piva” iz Crne gore, priopćili su organizatori.

– Često na mjestima gdje se imanja ljudi preklapaju s područjima rasprostranjenosti velikih zvijeri dolazi do oštećenja imovine. To je slučaj i s košnicama u Bosni i Hercegovini. Tim povodom, Ornitološko društvo ‘Naše ptice’ doniralo je pet profesionalnih električnih ograda za zaštitu košnica od smeđeg medvjeda. Zaštita velikih zvijeri, zbog brojnih socio-ekonomskih izazova, proces je koji se ne može oslanjati samo na prirodne znanosti. Očuvanje populacije smeđeg medvjeda uvelike ovisi o ljudskoj toleranciji ove vrste. Uzajamnom podrškom nastojimo postići zajednički cilj koji se temelji na uvjerenju da je moguće unaprijediti suživot čovjeka i medvjeda”, rekla je koordinatorica projekta iz Ornitološkog društva “Naše ptice” Josipa Šimić.

Inače, projekt ”Bear in mind” je financiran od EU u okviru IPA II programa prekogranične suradnje BiH i Crna Gora 2014-2020. Centralna tema projekta je zaštita biološke raznolikosti u prekograničnom zaštićenom području, a glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta institucija i organizacija koje se bave zaštitom biološke aktivnosti, izrada i pilot provedba četiri plana upravljanja životinjskim vrstama koji će biti nadograđeni s protokolima praćenja za 10 životinjskih vrsta.

Svi dokumenti izrađeni su u skladu s direktivama EU. Posljednji cilj projekta bio je podizanje svijesti stanovništva na lokalnoj i nacionalnoj razini o prednostima primjene viših standarda u zaštiti okoliša.

Zaštita pčelinjaka od napada medvjeda pomoću električnih ograda pokazala se kao dobra praksa u drugim zemljama EU i kao takva postala je jedna od aktivnosti na ovome projektu.