Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjaci otkrili

Perete suđe prije stavljanja u mašinu? Nemojte to raditi, evo i zašto

masina-za-sudje

Suprotno uvriježenom mišljenju, stručnjaci kažu da nema koristi od prethodnog ispiranja posuđa koje samo troši vrijeme i vodu

Ispiranje posuđa prije slaganja u mašinu za pranje suđa vjerovatno će ga učiniti prljavijima, tvrde australski stručnjaci za čišćenje.

“Apsolutno je nepotrebno prethodno ispirati tanjure”, rekla je Ashley Iredale, savjetnica grupe za zaštitu potrošača CHOICE za ABC kako bi potaknula ljude da preskoče opće uvježbani korak ako žele izbjeći mrlje od hrane.

Naime, većina mašina za pranje posuđa ima ugrađene senzore koji prepoznaju koliko su predmeti prljavi kako bi ih mogle očistiti odgovarajućom jačinom vode i deterdženta. Sve što trebate je ostrugati čvrstu hranu u kantu prije slaganja tanjura na donju policu mašine za pranje posuđa, rekao je.

Tvrdnju podržavaju i stručnjaci za čišćenje Bon Appetit, koji su koncept prethodnog ispiranja nazvali ‘urbanim mitom’.

Suprotno uvriježenom mišljenju, stručnjaci kažu da nema koristi od prethodnog ispiranja koje samo troši vrijeme i vodu.

Dakle, ako prethodno isperete posuđe, “zavarat ćete mašinu za pranje posuđa” i automatski će aktivirat lagano pranje, objašnjava g. Iredale.

Zabrinuti ste zbog začepljenja mašine za pranje suđa?

Otkriće je podijelilo Australce i mnogi su tvrdili da komadići hrane mogu začepiti filtere perilice ako posuđe prethodno ne isperu.

Rizik postoji bez obzira da li imate stariji ili noviji model perilice posuđa. No, bez obzira na model, filtere jednom mjesečno morate očistiti, a nalaze se na dnu mašine, ispod prskalice.

Šta ako je suđe prljavo duže vrijeme?

Prethodno ispiranje treba uzeti u obzir samo ako je posuđe duže vrijeme ležalo prljavo prije nego što ste ga stavili u mašinu za pranje posuđa.

U tim slučajevima program pretpranja za uklanjanje tvrdokornih mrlja može “učiniti čuda”.