Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plastični otpad u okeanu nadvladat će ribu

okean

Do 2050. godine smeće u okeanu će nadvladati ribu, a više od 5, 25 triliona komada plastičnog otpada već se nalazi u svjetskim morima, prenose mediji.

Statistike su prilično šokantne, kao i fotografije nastale krajem semptemba i početkom oktobra 2017., koje je snimila fotografkinja Caroline Power između otoka Roatan i Cayos Cochinos, s obale Hondurasa.

Otpad ima tendenciju da se okuplja oko morskih tokova i linija gdje pritječu dvije struje u oceanu. Morske struje učinkovito okupljaju morske otpatke i plastično onečišćenje dok u konačnici ne budu zarobljeni određenim strujama.

– Povećanje onečišćenja nema nikakve veze s nedavnim nizom brutalnih uragana na Karibima – kaže Power. Zapravo, problem se događa već nekoliko godina.

– Problem smeća pogoršao se u posljednjih 5 do 7 godina. Nekad su tu bile smeđe alge, s nešto plastike i stiropora. Sada, u određenim razdobljima godine, ta su područja gotovo u potpunosti prekrivena smećem- rekla je za IFLScience u e-mailu Power koja je na otoku Roatan živjela 11 godina.

Mišljenja je kako su potrebne ogromne promjene načina na koji konzumiramo i živimo, što se može postići samo kroz široke političke odluke i velika infrastrukturna poboljšanja.

No, moguće je i da pojedinac napravi nešto za promjenu. Recikliranje je najočitiji korak, ali još je važnije smanjiti uporabu plastike na prvom mjestu, primjerice izbjegavanjem stiropornih pakiranja, i osobnog ponovnog korištenja plastike koliko god je to moguće, tako da sami nosite svoje vrećice za kupovinu u dućan.

– Čak i kad bi 1 posto ljudi koji ovo vide promislio o svojoj uporabi plastike, to bi bio veliki korak naprijed – dodala je Power.