Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UGF

Počinje Znanstvenoistraživački kamp Matinski vis 2022.

Matinski vis (2) (1)

Istraživanjima u različitim godišnjim dobima nastoji se kompletirati slika prirodnih vrijednosti ovog planinskog vrha, koji je dio specifične ofiolitske tzv. „bosanske serpentinske“ zone, s ciljem uspostave zaštićenog područja prirode Matinski vis

Drugi Znanstveno-istraživački kamp na Matinskom visu koji će okupiti oko 30 studenata i renomiranih znanstvenika iz oblasti biologije iz cijele Bosne i Hercegovine bit će održan od 11. do 15. maja.

Nakon što je prošlogodišnji ljetni kamp polučio izvrsne rezultate koji su potvrdili da je zbog specifičnog tla ovaj dio općina Maglaj i Žepče stanište brojnih endemskih biljaka ali i rijetkih životinjskih vrsta, biolozi nastavljaju s inventarizacijom flore i faune na ovom području.

Istraživanjima u različitim godišnjim dobima nastoji se kompletirati slika prirodnih vrijednosti ovog planinskog vrha, koji je dio specifične ofiolitske tzv. „bosanske serpentinske“ zone, s ciljem uspostave zaštićenog područja prirode Matinski vis.

Iako je po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Evrope i iako se obvezala zaštiti najmanje 17 posto svoje površine do 2020. godine, Bosna i Hercegovina s oko 3 posto ima najmanji postotak zaštićene teritorije ne samo u Evropi već i u svjetskim razmjerima.

Stanje u Zeničko-dobojskom kantonu je čak i puno gore. Trenutno jedino zaštićeno područje Spomenik prirode Tajan zauzima nepunih 1.5 posto površine. Nasuprot tome, šume i šumsko zemljište zauzimaju blizu 65% površine Kantona što jasno ukazuje na katastrofalan nesrazmjer prirodnih vrijednosti koje posjedujemo u odnosu na one koje smo zaštitili. Istovremeno, u svijetu je trenutno zaštićeno 14,87 posto ukupne kopnene i 7,27 posto morske površine Zemlje. Navedeni postotci su u Evropi znatno viši, a usporedbe radi navedimo da su Hrvatska i Slovenija zaštitile oko 40 posto svoga teritorija.

Ipak vrijedi istaknuti da su značaj ove teme i zaštite prirode prepoznali u Vladi Zeničko-dobojskog kantona koja je pružila podršku inicijativama nevladinih organizacija okupljenih u Koaliciji za zaštitu prirode ZDK-a. Osim Matinskog visa, ove organizacije aktivno zagovaraju i zaštitu područja Babina-Tvrkovac u Zenici, Mokra Megara u Maglaju, Zvijezda u Varešu i Orlja u Olovu.

Detalj sa prošlogodišnjeg kampa

Znanstvenoistraživački kamp „Matinski vis 2022.“ je tako samo dio aktivnosti koje na zaštiti prirode Zeničko-dobojskog kantona provode nevladine organizacije, članice Koalicije. Konkretno, realiziraju ga Udruženje građana Fojničani Maglaj i partneri, Planinarsko društvo „Vis“ Žepče, Sportski i naučno-istraživački klub „Atom“ Zavidovići i Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini.

Svi nalazi istraživanja će doprinijeti valorizaciji Matinskog visa i biti vrijedan prilog stručnom obrazloženju za uspostavu zaštićenog područja prirode prema međunarodnim standardima. S obzirom na zvanja i stručnost najavljenih sudionika, ovaj kamp zasigurno postaje jedan od najeminentnijih znanstvenih događaja u oblasti biologije, kako u Zeničko-dobojskom kantonu tako i u Bosni i Hercegovini, saopćili su organizatori.