Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podijelio neugodno iskustvo: Čim sam čuo zvuk pucanja, znao sam

broken333

Mislim da svi muškarci znaju, negdje u dubini mozga, da je to moguće. Ići ću korak dalje i reći kako je većina muškaraca vjerovatno osjetila strah da se možda malo savio, i ja sam među njima, počeo je svoje neugodno iskustvo 32-godišnji Ross Asdourian, komičar i režiser iz New Yorka.

Bilo je to prije tri godine. Sreo se sa starom prijateljicom u baru. Završili su “u klinču” u njegovom stanu u East Villageu na Manhattanu. Veliki užitak ubrzo se pretvorio u tešku patnju.

– U osnovi smo se približavali cilju… Izašao sam iz nje, a kada sam se odlučio vratiti, ona se odgurnula nazad i zapravo je samo puknuo – ispričao je.

– Čim sam čuo zvuk pucanja znao sam da se obistinio moj najveći strah. Odmah sam znao da nešto nije u redu, krenuo sam s protokolom za hitne slučajeve. Uzdisao sam i valjao se u bolovima pa nazvao 911 – kazao je.

Nakon dolaska hitne pomoći odveli su ga u Medicinski centar Weill Cornell gdje ga je pregledao tim urologa. Prvo su željeli vidjeti može li mokriti, ali nije mogao. Potom su napravili cistoskopiju – endoskopsku pretragu u kojoj provedu malu kameru u spolovilo radi procjene stanja i nastale štete.

Pretraga je pokazala da mu je razderana uretra (sluznica mokraćne cijevi).

Dr. Rajveer Purohit, direktor rekonstruktivne urologije na bolnici Mount Sinai Hospital in New York i glavni hirurg u njegovom slučaju pojasnio je što se tačno dogodilo kod Rossa.

– Ross je imao ne tako uobičajenu frakturu oba corpora cavernosa (erektilnog tkiva) kao i potpuni poremećaj uretre. A ako se uretra ne popravi, može nastati ožiljak koji bi sputavao normalno mokrenje ili fistula kod koje bi urin izlazio izvan mokraćne cijevi. Znači, što se prije ode u bolnicu, to bolje – rekao je .

Dodao je kako je Rossova operacija trajala tri sata. Oporavak je trajao četiri sedmice nakon kojih je napokon počeo mokriti samostalno. Nakon nekoliko mjeseci potpuno mu se vratila seksualna funkcija. Uglavnom, na kraju je sve dobro prošlo i posljedica nema.

I liječnik dr. Jack Mydlo, profesor i predsjednik Urološke kirurgije na Sveučilištu Temple, objasnio je koliko Rossova fraktura penisa bila ozbiljna.

– To se u medicinskom smislu naziva “ruptura korpus cavernosa” no “fraktura penisa” je uobičajen pojam. Kada ljudi čuju da se radi o lomu spolovila, pomisle da je kost u penisu, ali kosti nema. Uvjeravam vas, to je više od pucanja. Radi se o tkivu nalik spužvi koje se proteže duž penisa – kazao je i dodao da su lomovi penisa relativno rijetka pojava. Svaki mjesec susretne se s jednim do dva takva slučaja.

Komičar je o svojem bolnom iskustvu napisao knjigu pod nazivom “Broken Bananah” koja se može kupiti na Amazonu. U njoj pokušava nagnati ljude na smijeh i pozitivno razmišljanje, pa čak i kada im se u životu događaju loše stvari.

Kaže kako je na svojem iskustvu naučio vrijednu lekciju – kako, i kada se čini da ne može biti gore, zapravo može. Sretan je što je dobro prošao.