Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljetni val

Pojavila se nova varijanta covida: Šta treba znati o KP.3 i koji su simptomi

covid 19 koronavirus
Foto: Federalno ministarstvo zdravstva

Schaffner smatra da je malo vjerovatno da će nove varijante izazvati “vrlo karakteristične simptome”

Nova varijanta koronavirusa širi se Sjedinjenim Američkim Državama, a stručnjaci upozoravaju na potencijalni “ljetni val” zaraze.

Pod nadimkom “FLiRT”, zbog položaja mutacija u njihovim šiljastim proteinima, varijanta KP.3 iznimno se brzo širi. Nadovezuje se na KP.2, koja je bila dominantna u maju, no s ovim je mjesecom stigla nova prijetnja i potvrdila da koronavirus jako brzo mutira, piše N1.

Kod svih trenutnih slučajeva zaraze u SAD-u, njih 25 posto predstavlja KP.3, dok odmh iza slijedi KP.2 s 22,5 posto. Postoji li zbog toga značajniji razlog za brigu? Prvi dokazi sugeriraju da bi KP.2 i KP.3 mogle biti zaraznije od prethodnih varijanti, ali je prerano reći jesu li i opasnije.

William Schaffner sa Univerziteta Vanderbilt rekao je da, prema onome što se dosad vidjelo, nove varijante FLiRT-a općenito ne uzrokuju teške bolesti. Međutim, kao što se svjedočilo posljednjih nekoliko godina, virusi se mogu brzo promijeniti, prenosi Newsweek.

Trenutno, Schaffner smatra da je malo vjerovatno da će nove varijante izazvati “vrlo karakteristične simptome”. No, treba obratiti pažnju na one kao groznica, zimica, kašalj, ostanak bez daha, umor, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak okusa ili mirisa, grlobolja, curenje nosa, mučnina, proljev…

Pozitivno u cijeloj priči jest da s porastom broja zaraženih ne rastu brojke hospitaliziranih i smrtnost.