Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Novi" tip

Postoje četiri vrste inteligencije – o jednoj se najmanje govori, a vrlo je bitna

igra dijete djeca inteligencija igracka pixabay

Obratite pažnju na sve četiri vrste

Kada se pomene inteligencija, svi prvo pomisle na dobru logiku, brzo računanje i generalno, talenat za matematiku. Ali, to je vrlo usko razmišljanje jer postoji više tipova inteligencije. Prema psiholozima, ukupno četiri.

1. Koeficijent inteligencije (IQ)

2. Emocionalni koeficijent (EQ)

3. Socijalni koeficijent (SQ)

i četvrti o kojem se najmanje govori a koji je teško prevodiv na naš jezik:

4. Koeficijent “nedaća” (AQ)

Koeficijent inteligencije (IQ) mjeri nivo razumijevanja. On vam je potreban da biste rješavali matematičke zadatke, pamtili stvari i prisjećali se naučenih lekcija (naprimjer u školi ili na fakultetu).

Emocionalni koeficijent (EQ) mjeri sposobnost da održite dobre odnose sa ljudima koji vas okružuju, da budete tačni, odgovorni, iskreni, da poštujete tuđe (ali i svoje) granice, da budete skromni, otvoreni i uviđavni prema drugima. On je visok kod osoba koje imaju razvijenu empatiju i osjećaj za tuđe potrebe i emocije, koliko i za svoje.

Socijalni koeficijent (SQ) zapravo mjeri društvene vještine i sposobnost da izgradite prijateljstva i da ih kroz vrijeme održite i sačuvate. Ako vaše dijete ima visok EQ i SQ, veća je šansa da će postići veće i bolje stvari u životu, nego neko s višim IQ, ali ne tako visokim EQ i SQ. Pa opet, uprkos tome, većina škola fokusira se na poboljšanje nivoa IQ dok su EQ i SQ prilično zapostavljeni.

Osoba sa visokim IQ može vrlo lako biti zaposlena niže u hijerarhiji od osoba sa višim EQ i SQ, čak i ako imaju prosječan IQ.

EQ predstavlja karakter, dok je SQ harizma koju osoba nosi u sebi.

Ali, ne smijemo da zaboravimo ni četvrti, “novi” tip inteligencije:

Koeficijent nedaća (AQ) mjeri sposobnost osobe da se izbori i sa teškim situacijama u životu i da izađe iz nevolja bez gubljenja entuzijazma, zdravog razuma.

Kada se osoba suoči sa problemima, AQ koji određuje ko će odustati, ko će možda napustiti porodicu, a ko čak izvršiti samoubistvo jer ne može da se bori.

Zato, roditelji – radite sa svojom djecom na stvarima koje nisu samo razvoj akademskih vještina. Trebalo bi da ih naučite da manuelni rad nije nikakva kazna niti balast, da vole sport i umjetnost.

Dok tako naporno radite na razvoju njihovog IQ, ne zaboravite EQ, SQ i AQ. Vaš je zadatak da djeca, osim matematike i dobre memorije, imaju i sposobnost da mnoge stvari rade nezavisno od svojih roditelja, prenosi zelenaucionica.com.

Ili, ukratko – ne spremajte put za svoju djecu. Umjesto toga, spremite djecu za put.