Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KCUS

Povrijeđena planinarka iz Njemačke uspješno operisana: “Vratiću se u vašu lijepu zemlju”

kcus planinarka
Foto: KCUS

Operaciju su uradili prim. dr. Edin Kulenović i dr. Elvir Baždar, uz asistenciju dežurnog medicinskog osoblja, saopćeno je iz KCUS-a

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uspješno je operisana K.C. (41), planinarka iz Njemačke koja je tokom planinarenja u Hercegovini zadobila tešku povredu desnog skočnog zgloba.

Po prijemu u KCUS planinarka je bila lošeg općeg stanja, uslijed iscrpljenosti i dehidracije organizma.

Nakon što je na Klinici urgentne medicine KCUS-a urađena hitna preoperativna dijagnostika, pacijentica je podvrgnuta operativnom zahvatu na ortopedskoj klinici KCUS-a.

Operaciju su uradili prim. dr. Edin Kulenović i dr. Elvir Baždar, uz asistenciju dežurnog medicinskog osoblja, saopćeno je iz KCUS-a.

Po riječima ortopeda, prim.dr Edina Kulenovića operativni zahvat je protekao bez komplikacija, te će pacijentica danas biti puštena na kućno liječenje.

-Pacijentica je primljena sa bimaleolarnim luksacionim prijelomom desnog skočnog zgloba, koji je zahtjevao hitni operativni zahvat. Po prijemu je bila veoma iscrpljena, s obzirom na okolnosti u kojima je došlo do povrede. Osiguravajuća kuća kod koje K.C. ima zdravstveno osiguranje nudila je hitan avionski transport u neki od evropskih ortopedskih centara, što je pacijentica odbila. Raduje nas da je prepoznala KCUS kao ustanovu od povjerenja, što se u konačnici pokazalo kao ispravna odluka. Klinika za ortopediju i traumatologiju u svakom momentu može odgovoriti najzahtjevnijim zadacima, za što imamo spremne hitne sale i kompletne timove – ističe prim. dr. Kulenović.

Pacijentica K.C. se postoperativno odlično osjeća i raduje se povratku u svoju zemlju sa suprugom.

-Bosna i Hercegovina me oduševila prirodnim ljepotama, ali istinski dobrim ljudima. U svemu ovome sam imala mnogo sreće, jer su Bosanci i Hercegovci neizmjerno ljubazni. Nakon što sam povrijeđena svi koji su se zadesili samnom i mojim suprugom odmah su pritrčali u pomoć kako bi se obezbijedio transport u Klinički centar u Sarajevu. Bila sam veoma iscrpljena i uplašena, pri tome u teškim bolovima. Imala sam i opciju izmještanja na operaciju u neki drugi centar ali sam to odbila. Kompletna usluga Kliničkog centra u Sarajevu od momenta prijema do danas je na izuzetno viskom nivou.

Proteklih dana su mi uradili niz kontrolnih pretraga, te s obzirom na dobro zdravstveno stanje već danas idem kući. Žao mi je što na ovaj način završavam boravak u vašoj lijepoj zemlji, ali ću se sigurno vratiti ponovo. U Kliničkom centru sam stekla mnogo novih prijatelja koji su pomogli da lakše podnesem nevolju koja me zadesila – kazala je pacijentica K.S.