Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poznati klimatolog tvrdi: BiH, Hrvatska i Srbija postat će pustinje!?

susa

Ukoliko dođe do porasta godišnje temperature za četiri stepena, svijet očekuje apokalipsa.

Nivo mora će porasti, zbog čega će biti poplavljena priobalna područja, a ostatak će se zbog suše pretvoriti u pustinju. Baš ovakav strašni scenario očekuje Hrvatsku i Sloveniju, dok će od država u regionu najbolje proći Srbija, koja će mnogima biti utočište.

Uznemirujuću prognozu je dao jedan od vodećih svjetskih klimatologa Parag Kan, koji je upozorio da bi Evropa u narednim decenijama mogla ozbiljno da bude pogođena klimatskim promjenama.

Kako se navodi, ako temperatura bude viša za četiri stepena, doći će do povećanja nivoa mora za čak dva metra i biće ugrožen veliki dio Starog kontinenta, a riječ je o teritoriji na kojoj žive stotine miliona ljudi. On navodi da bi sjeverna Kanada, Skandinavija i Sibir mogli postati svjetske žitnice, te novi dom za stotine miliona izbjeglica.

Prema njegovim navodima, Hrvatska, Slovenija i BiH postaće mjesta u kojima život više neće biti moguć.

Istra će završiti pod morem, a jedino će Srbija imati potencijal kao izvor geotermalne energije (koristi se za proizvodnju električne i toplotne energije) i tu bi mnogi mogli da se skrase. Međutim, glavni azil za većinu stanovništva bi postali Novi Zeland, Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i sjeverna Rusija. To će praktično biti jedina naseljiva područja na svijetu.

Srbijanska magistrica meteorologije Verica Gburčik kaže da ovakav scenario nije isključen, ali tek do kraja ovog vijeka. Kako kaže, ugrožene će biti sve zemlje koje izlaze na more.

– O tome se dugo priča, ali nije toliko dramatično. No, u slučaju ovakvog scenarija, Srbija je sigurnija jer nema more. To znači da je, uslovno rečeno, u boljoj situaciji od regiona. Što se tiče temperature, ako se rast nastavi po dosadašnjem uzlaznom trendu, ona bi mogla tek do kraja ovog vijeka da poraste za četiri, pa čak i više stepeni. Važno je reći i da nivo mora ne raste toliko brzo – ističe Verica Gburčik.