Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Olimpija Run Fest

Predstavljeno 13. izdanje Sarajevo Sberbank polumaratona

sber utrka

Organizatori su potcrtali značaj redovne tjelesne aktivnosti za očuvanje i unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja, te njegovanje produktivnijeg i ispunjenijeg stila života

Trinaesti Sarajevo Sberbank polumaraton bit će održan u nedjelju, 15. septembra u sklopu Olimpija Run Festa.

Tim povodom, danas je u parku iza sarajevske Druge gimnazije upriličeno neformalno druženje na kojem su o programu i značaju Sarajevo Sberbank polumaratona govorili direktor Marketinga i komunikacija Sberbank BH Vedran Peršić, direktor Udruženja Marathon Sarajevo Erol Mujanović, trenerica u Školi trčanja “Klix” i rekorderka BiH u Ironman triatlonu Selma Kukić i novinar i trkač Almir Panjeta.

Istaknuli su kako je sarajevski polumaraton postao prepoznatljiv u regionu i šire, te da bilježi nove rekorde, a da je za ovogodišnje izdanje, čiji je glavni sponzor Sberbank BH, prijavljeno 1.200 sudionika iz čak 41 zemlje svijeta. Jedna od karakteristika jeste i znatno masovnije učešće pripadnica ženske populacije, koje će ove godine činiti udio od 32 posto ukupnog broja sudionika.

Nešto više od polovine sudionika polumaratona je iz Bosne i Hercegovine, a u većem broju su zastupljeni takmičari iz susjednih zemlja – Srbije i Hrvatske, te Njemačke, Austrije i Turske, ali i sudionici iz dalekih krajeva svijeta, od Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Kolumbije do Novog Zelanda…

U sklopu 13. Sarajevo Sberbank polumaratona planirane su utrke – polumaraton, štafetni polumaraton i fun run trka od četiri kilometra, a utrke startaju u nedjelju u 09.00 sati ispred Sarajevo City Centra (SCC), gdje je ujedno i cilj.

Utrke su i ove godine propraćene humanitarnim i društveno odgovornim akcijama, pri čemu stotine trkača prodaju kilometre i prikupljaju sredstva za određene organizacije koje okupljaju osjetljivu ciljnu populaciju, uključujući i kampanje “Trčimo za dječiji osmijeh“, te one koje se tiču inkluzije i djece s Down sindromom.

Organizatori su potcrtali značaj redovne tjelesne aktivnosti za očuvanje i unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja, te njegovanje produktivnijeg i ispunjenijeg stila života. Život je, kako su kazali, maraton, a ne sprint “te je dobro čuvati snagu, ne potrošiti se na samom početku, nego treba ‘razgoditi’ i ponekad usporiti…“

Kako je rečeno, sarajevski polumaraton predstavlja i platformu za upoznavanje i zbližavanje ljudi, kao i priliku za razvoj empatije i boljeg razumjevanja različitih kultura i običaja.

Organizatori su podsjetili kako je Sberbank BiH nedavno predstavila izgled medalje za predstojeći 13. Sarajevo Sberbank polumaraton, a ideja je bila da se kroz osnovni vizual prikažu elementi koji simboliziraju Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu prije 35 godina.

Najavili su, također, kako će svi trkači-sudionici polumaratona dobiti narandžaste majice (boja Sarajevske olimpijade), a u određenom limitiranom broju i u drugim bojama (simbolizirajući pet olimpijskih boja).

Inače, ruta polumaratona, ukupne dužine 21,1 kilometar, kreće od SCC-a, preko Skenderije, Obalom Kulina Bana i Darive, gdje se pravi okret te silazi istim putem nazad, preko Baščaršije, ulicama Mula Musfae Bašeskije i Titove do Higijenskog zavoda, gdje se skreće prema Pionirskoj dolini i Olimpijskom stadionu, pa se ponovo istom dionicom vraća nazad do Higijenskog zavoda i prema SCC-u,nakon čega se ulazi u Vilsonovo šetalište i trči do Malte, gdje je okret, nakon čega slijedi povratak kroz Vilsonovo do cilja ispred SCC-a.