Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preminuo hemičar koji je pokrenuo “LSD revoluciju”

nicholas_sand_by_rosenfeldtown-detail

U 75. godini života umro je čovjek koji je želio pokrenuti ž2LSD revoluciju”. U tome nikada nije uspio, ali je tokom života proizveo više od 250 miliona doza te psihodelične droge.

– Imam viziju o budućnosti u kojoj će policiju zamijeniti vodiči, prijatelji, pomagači i ljubavnici. Ljudska će se rasa uzdići na novu razinu svijesti i to kroz upotrebu psihodeličnih droga, zapisao je 2001. godine Nicholas Sand, čovjek koji je bio predvodnik tzv. “LSD revolucije” u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, piše New York Times.

Njegova je životna misija bila proširiti dobar glas o LSD-u cijelim svijetom nakon što mu je “glas u glavi rekao da mora pokrenuti svijet psihodeličnim drogama”.

Nicholas Sand umro je 24. aprila ove godine u 75. godini života, a vijest o njegovoj smrti obznanjena je tek danas.

Sand je bio hemičar koji je stekao gotovo globalnu slavu nakon što je u šezdesetim godinama proizveo, procjenjuje se, oko 250 miliona doza svojeg brenda LSD-a pod imenom “Orange Sunshine”.

Sand je umro mirno, u snu, u svom domu u Kaliforniji, nakon srčanog udara. Nije mu bilo pomoći.

Još kao mladića počele su ga zanimati droge pa je tako već s 20 godina proizveo svoju prvu halucinogenu drogu, a nakon toga je u New Yorku probao i LSD. Tada je, naime, još bio legalan. To mu je, govorio je kasnije, promijenilo život.

Naime, Sand je sve do kraja života ostao uvjeren da bi ljudska rasa pomoću LSD-a napokon mogla pronaći mir, piše Daily Mail.

Iako je u životu proizveo oko 250 miliona doza LSD-a, to nije bilo ni približno broju koji je “zacrtao” sa svojim suradnikom Timothy Scullyjem. Oni su naime izračunali da bi im za ostvarenje “psihodelične revolucije” trebalo oko 750 miliona doza LSD-a.

Ovaj je dvojac bio toliko posvećen svojem cilju da su LSD na različite načine dostavljali i američkim vojnicima u Vijetnamu kako bi ih odvratili od nasilja, a svemu je došao kraj 1973. godine kada su uhapšeni i Sand i njegov partner. Sand je osuđen na 15 godina zatvora, a Scully na 20 godina.

Sand je 1976. uspio pobjeći u Kanadu gdje je nastavio proizvoditi LSD, a njegova misija nije prestala ni kada je bio u zatvoru gdje je LSD dilao ostalim zatvorenicima.

Sand je nanovo uhapšen 1994. godine, a pušten je 2000., nakon čega se preselio u Ekvador.