Ovako danas posluje

Prije šest godina radnicima digao platu, a sebi smanjio

Dan Price – screenshot CBS (1)

Neki su ga tad proglasili herojem, a kritičari su mu predviđali bankrot

Prije šest godina direktor Dan Price povisio je platu svima u svojoj kompaniji iz Seattlea Gravity Payments na najmanje 70.000 dolara godišnje (oko 115.000 KM godišnje). Sada je progovorio o tome kako je ta odluka utjecala na poslovanje njegove firme.

U isto vrijeme Price je smanjio vlastitu godišnju platu za milion dolara baš zato da bi svojim zaposlenicima mogao povisiti platu. Neki su ga tad proglasili herojem, a kritičari su mu predviđali bankrot.

Ali to se nije dogodilo. Umjesto toga, kompanija napreduje, kaže on danas.

“Dakle, gotovo ste udvostručili broj zaposlenih?” upitao ga je novinar CBS-a u novom intervjuu, prenosi Index.hr. “Tako je”, potvrdio je Price i naglasio da se njegova kompanija trostruko povećala, no da i dalje svi zaposlenici imaju platu od najmanje 70.000 godišnje.

“Koliko ti zarađuješ?” upitao ga je novinar. “70.000 dolara godišnje”, odgovorio je Price.

Prodao drugu kuću i smanjio svoje životne troškove

Price je nakon odluke da i sebi smanji platu promijenio životne navike, prodao drugu kuću koju je posjedovao i počeo koristiti svoju ušteđevinu. Neki finansijski stručnjaci kažu da je ta odluka bila velik rizik.

“To je u suprotnosti s onim što ljudi očekuju i onim što obično vidimo u smislu korporacija i kompanija”, kaže Andrew Hafenbrack s Foster School of Business u Seattleu.

Prema istraživanjima Economic Policy Institutea, prosječna naknada predsjednika uprave je 320 puta veća od plate njihovog prosječnog radnika. “Ovo pokazuje da to nije jedini način da firma bude uspješna i profitabilna”, naglašava sad Hafenbrack.

“Plaćate li samo onoliko koliko vam ‘prolazi kod radnika’? Ili plaćate onoliko koliko mislite da je idealno, razumno ili pošteno?” pita se on.

Price bi volio da njegov primjer slijede i druge kompanije.

“Rekao bih da je to neuspjeh. Osjećam se kao da sam iz petnih žila vikao da ovaj princip radi i da bi ga svi trebali preuzeti. No, nijedna velika kompanija ne slijedi moj primjer jer sistem traži i vrednuje najveću dobit uz najmanji rizik i najmanje posla”, smatra Price i dodaje da je njegov način plaćanja zaposlenika rezultirao time da je dobio izuzetno lojalne radnike.

“Zaposlenici sad ostaju duže raditi kod nas, čime se povećava njihovo znanje o tome kako pomoći našim klijentima. To je zapravo povećalo njihovu platu više nego moja odluka”, smatra.

Tokom pandemije zaposlenici svojevoljno tražili smanjenje plate

Kompanija je upala u probleme prošle godine zbog pandemije. U martu 2020. godine promet im se prepolovio, a Price je u jednom trenutku mislio da će kompanija propasti. Ipak, uspjeli su se vratiti nakon što su zaposlenici svojevoljno pristali na to da dobivaju manju platu.

Svom su šefu čak iz zahvalnosti, kaže Price za CBS, zajedno kupili i poklonili automobil.

“Moji zaposlenici učinili su za mene mnogo više nego što sam ja učinio za njih. A činjenica da su mi htjeli pokloniti takav poklon prilično je posebna. Ne znam mogu li izraziti riječima koliko sam im zahvalan”, rekao je Price te dodao da bi si s prijašnjom platom mogao sam kupiti automobil, no da ga je ovaj puno više usrećio.