Pronađen fosili Homo sapiensa stariji 100.000 godina od najstarijeg

Homo_sapiens_Maroko_zurnal_Nature

Najstariji fosil Homo sapiensa pronađen je u Maroku, objavio je naučni časopis Nature, prenosi CNN. Riječ je o fosilu starom čak 300.000 godina, a iskopan je u mjestu Jebel Irhoud na sjeveru Afrike. Fosil je 100.000 godina stariji od onog koji se do sada smatrao najstarijim, a za koji je precizno utvrđena starost.

Ovo je prvo ovakvo otkriće na sjeveru Afrike i sada se kolijevka čovječanstva, kojom se smatrala istočna Afrika proširila na cijeli kontinent, tvrde istraživači. Pronađeni su fosili lobanja i vilice, koji su pripadali pet različitih osoba, troje mlađih ljudi, jednom adolescentu i jednom djetetu za koje se vjeruje da je imalo osam godina. Pronađen je i kameni alat, životinjske kosti i dokazi da su koristili vatru.

Ali, ono što istraživači smatraju izuzetno značajnim je da ovo otkriće pruža novi moment u evoluciji. Dijelovi lubanja koje su pronađene izgledaju potpuno kao kod modernog čovjeka, ali je dio glave gdje je smješten mozak produžen izgleda arhaično kao kod ranog čovjeka, navodi CNN.

Sve je više dokaza da je linija modernog čovjeka odvojena od Neandertalaca i Denisovaca koji datiraju od prije 500.000 godina, te da nismo njihovi direktni potomci nego, vjerovatno, rođaci. Prije ovih novih otkrića vjerovalo se da moderni čovjek potiče iz Afrike i da je star 200.000 godina. Ali, šta se dogodilo u međuvremenu, još uvijek nije poznato. Novo otkriće fosila starih 300.000 godina otvara mogućnost proučavanja tog perioda.

-Naše analize pokazuju da ovo predstavlja sami korijen naše vrste. Ovo je najstariji Homo sapiens ikada pronađen – rekao je Jean-Jacques Hublin, vodeći autor studije, paleoantropolog i profesor na Institutu „Max Planck“.

Ako bi pogledali Homo sapiens od prije 300.000 godina, rekao je Hublin, on bi izgledao potpuno isto kao današnji ljudi samo ako bi nosio kapu ili šešir. Lice je potpuno isto, samo je lubanja drukčija. Iskopina u Maroku je pronađena još šezdesetih godina prošlog vijeka, ali je novim tehnologijama utvrđena mnogo tačnije starost pronađenih ostataka.

– Ne tvrdim da je Maroko kolijevka čovječanstva, prije bih rekao da je Homo sapiens prije 330.000 do 300.000 godina živio širom Afrike. Tada, podsjećam nije bilo Sahare i Afrika je izgledala potpuno drukčije – rekao je Hublin.