Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Pronađen gotovo metar dugačak otisak stopala divovskog dinosaurusa

dinosaurus kostur unsplash

Otisak stopala s tri prsta jedan je od samo šest pronađenih na tom području, a prvi je pronađen 1934. godine

Otisak stopala dinosaurusa, dugačak gotovo metar, najveći je te vrste pronađen u okrugu Yorkshire, poznatom kao Jurska obala u Velikoj Britaniji.

Divovski dinosaurus mesožder najvjerovatnije se odmarao ili čučao u Yorkshireu prije 166 miliona godina, ostavivši tako duboko u tlu otisak svog stopala.

Hiljade otisaka stopala dinosaurusa i mnogi fosili pronađeni su tokom godina duž obale Yorkshirea, a ovo je otkriće u aprilu 2021. otkrila lokalna arheologinja Marie Woods dok je šetala obalom, navodi CNN.

– Nisam mogla vjerovati u šta gledam, morala sam ponovo proći i pogledati. Vidjela sam nekoliko manjih otisaka kad sam izlazila s prijateljima, ali ništa slično ovome. Ne mogu više reći da se ‘arheolozi ne bave dinosaurusima’ – rekla je Woods u izjavi.

Ona je rekla kako je isprva mislila da je to neka šala.

– Činjenica da je Marie tada izašla i vidjela ovo dolje na plaži činila se nemogućom. Osim toga, Marie je arheologinja i ona i ja smo se uvijek šalili da će jednog dana doći do nevjerovatnog paleontološkog otkrića – rekao je paleontolog dr. Dean Lomax, počasni gostujući naučnik na Univerzitetu u Manchesteru.

Otisak stopala s tri prsta jedan je od samo šest pronađenih na tom području, a prvi je pronađen 1934. godine.

– Ovo važno otkriće daje dodatne dokaze da su divovi koji su jeli meso nekoć lutali ovim područjem. Vrsta otiska stopala, u kombinaciji s njegovom starošću, sugerira da je pripadalo dinosaurusu nalik megalosaurusu, s mogućom visinom bokova između 2,5 i 3 metra – rekao je glavni autor studije i lokalni geolog John Hudson.

Megalosaurus je bio prvi službeni dinosaurus na svijetu, nazvan 1824. po kostima otkrivenim u okrugu Oxfordshire u Engleskoj, rekao je Lomax.