Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječak predat rodbini

Pronađena beba koju je očajni otac predao preko žice u Afganistanu

beba afg (1)

Dječakov otac Mirza Ali Ahmad, koji je radio kao zaštitar u američkoj ambasadi i njegova supruga Suraya bojali su se da će njihov sin biti zgnječen u gomili

Dječak kojeg su roditelji u očaju predali vojniku preko zida zračne luke tokom američke evakuacije iz Afganistana pronađen je i u subotu ponovno spojen sa svojom rodbinom u Kabulu, piše Reuters.

Beba imena Sohail Ahmadi imala je samo dva mjeseca kada je 19. avgusta nestala u haosu evakuacije, dok su hiljade ljudi požurile napustiti Afganistan koji je pao u ruke Talibana. Sad se saznalo da je bebu u Kabulu pronašao 29-godišnji taksista Hamid Safi, odveo je kući i odgajao kao svoje dijete.

Dječak je lociran prije sedam sedmica, no Hamid nije bio spreman prepustiti ga rodbini pa su dugo trajali pregovori, a taksist je u jednom trenutku bio i priveden. Naposljetku je bebu ipak vratio djedu i rodbini. Porodica sad planira dječaka ponovno spojiti s roditeljima koji su evakuirani u SAD.

Dječakov otac Mirza Ali Ahmad, koji je radio kao zaštitar u američkoj ambasadi i njegova supruga Suraya bojali su se da će njihov sin biti zgnječen u gomili dok su se približavali vratima zračne luke u nadi da će se ukrcati na let za Sjedinjene Države. Otac je u tom očaju predao dječaka preko žica zračne luke uniformiranom vojniku za kojeg je vjerovao da je Amerikanac. Mislio je da će brzo i sam preći zid i uzeti sina, međutim to se nije dogodilo.

Naime, baš u tom trenutku talibanske snage potisnule su gomilu i prošlo je još pola sata prije nego što su Ahmadi, njegova supruga i njihovo preostalo četvero djece uspjeli ući unutra.

Ahmadi je rekao da je očajnički tražio svog sina u zračnoj luci i da su mu vojnici rekli da je vjerovatno odvojeno odveden iz zemlje i da će ih kasnije ponovno spojiti.

Ostatak porodice evakuiran je u u vojnu bazu u Teksasu, a za sina dosad nisu znali gdje je.