Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pronađena olupina američkog broda iz Drugog svjetskog rata

brod

Na dnu Koraljnog mora pronađena je olupina američkog ratnog broda “USS Lexington“ kojeg su u Drugom svjetskom ratu potopile japanske snage, prenosi Anadolu Agency (AA).

Australska televizija ABC javlja da je olupina američkog broda pronađena oko 800 kilometara od australske obale u Queenslandu i na dubini mora od tri kilometra.

Riječ je o brodu američke mornarice, poznatom i kao “Lady Lex“ kojeg je japanska mornarica potopila 8. maja 1942. godine.

Tim koji je došao do potopljenog broda na dnu Koraljnog mora finansirao je suosnivač Microsofta Paul Allen.

“Dužni smo zahvalnost svim ljudima koji su hrabro, predano i ustrajno služili našoj zemlji“, kazao je američki milijarder Allan za ABC.

Posebno zadovoljstvo pronalaskom potopljenog broda izrazio je komandant američke mornarice na Pacifiku admiral Harry Harris čiji otac Harry Binkley Harris je bio jedan od preživjelih američkih vojnika sa potopljenog broda “USS Lexington“.

SAD su s ciljem zaustavljanja japanskog napredovanja u Drugom svjetskom ratu u Pacifik poslala brod “USS Lexington“. Riječ je o nosaču aviona kojeg su japanske snage potopile artiljerijskim napadom, a na potopljenom brodu nalazilo se 216 članova američke posade i 35 ratnih američkih aviona.