Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva žena u svemiru proslavila 80. rođendan

prva zena333

Rusija je odala danas počast prvoj ženi u svemiru Valentini Terješkovoj na njen 80. rođendan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je Terješkovu danas u Kremlju kada je pohvalio kao uzor i simbol služenja domovini.

Putin joj je poklonio sliku na kojoj su naslikani galebovi iznad rijeke Volge, podsjećanje na njeno pozivno ime Šajka (galeb) tokom njene misije u junu 1963. godine.

Ta trodnevna misija osigurala joj je svjetsku slavu. Terješkova je dočekana nazad kao heroj i dobila je pregršt nagrada i počasnih titula.

Sovjetski zvaničnici počeli su da planiraju svemirsku misiju sa ženom ubrzo pošto je Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji je poleteo u svemir 12. aprila 1961. Oni su smatrali da je to način da učvrste prednost u trci za nadmoć u svemiru sa SAD.

Terješkova, tekstilna radnica koja je voljela da skače padobranom, izabrana je za let poslije rigorozne selekcije među stotinama kandidatkinja.

“Bilo je teško, ali shvatili smo da radimo na tome da sija slava zemlje i da spriječimo konkurente da idu naprijed”, rekla je danas Terješkova i dodala da je bila “velika sreća biti prva u svemiru”.

Njen rođendan bio je danas prva vijest na nacionalnoj televiziju.

Ona je i dalje član ruskog parlamenta i zamjenik je predsjednika odbora za gradska pitanja. Poslanici su je danas dočekali sa izložbom fotografija s njenog leta u donjem domu parlamenta, Dumi, prenosi Beta.