Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rak usne šupljine češće uzrokuje oralni seks nego cigarete?!

oooo1

Infekcija koja se prenosi oralnim seksom mogla bi uskoro da prestigne cigarete kao glavnog uzročnika raka usne šupljine, upozoravaju stručnjaci.

Iako su godinama pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola i žvakanje duhana bili glavni uzročnici karcinoma, stručnjaci sa klinike “Euroclinix” kažu da bi u budućnosti oralni seks mogao da bude glavni krivac za dobijanje raka. Tačnije, HPV virus koji se tim putem prenosi.

[yuzo_related]

HPV ili humani papiloma virus, najčešći je uzrok raka grlića materice, ali se takođe krivi za 25 odsto raka usne šupljine i 35 odsto raka grla. Poznato je da je Michael Douglas jednom prilikom izjavio da je rak grla dobio upravo od oralnog seksa. Međutim, naučnici kažu da je jako teško tačno odrediti koji efekat ovaj virus ima na organizam, jer postoje i drugi faktori rizika u igri.

Naime, čak i ako pacijent koji ima rak grla ima HPV, to ne znači da je taj virus i uzročnik za rak. Međutim, ono što je poznato jeste da ovaj virus postaje dio genetskog materijala kancerogenih ćelija i podstiče njihov rast.

Ipak, ne slažu se svi stručnjaci sa trvdnjom da će oralni seks preteći pušenje na prvom mjestu uzročnika raka usta, ali zabrinjavajući su podaci da sve više mladih ljudi, koji ne puše, boluje od ove opake bolesti.

Humani papiloma virus prenosi se seksualnim putem, a posebno je nezgodan jer može da se prenese čak i ako koristite kondom. Jedini način da upražnjavate u potpunosti bezbjedan oralni seks jeste redovan odlazak kod ginekologa i urologa.