Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije na poziranje djevojčice u vjenčanici sa starijim muškarcem

djevojcica vjencanica

Na YouTubeu je prije nekoliko sedmica objavljen video u kojem djevojčica u vjenčanici pozira za fotografiranje sa svojim suprugom, koji je nekoliko puta stariji od nje te bi joj vrlo lako mogao biti i djed.

U videu su prikazane i reakcije slučajnih prolaznika, od kojih su im neki čestitali, dok su ih drugi u šoku gledali, fotografirali i prilazili im te žene koja je i glasno negodovala zbog onoga što se događalo.

Sve je, naime, bio socijalni eksperiment koji su priredile žene iz libanskog udruženja za zaštitu ženskih prava Kafa (što na arapskom znači “dosta”), ali je video nažalost prikazao ono što se u Libanu svakodnevno zaista događa.

UNICEF je prošle godine objavio podatke o tome kako se čak šest posto djevojčica u Libanu udaje prije nego što navrše 18 godina, a čak jedan posto njih udaje se i prije navršene 15. godine života. Diljem svijeta, pak, čak se 15 miliona djevojčica svake godine udaje prije navršenih 18 godina.

U Libanu je trenutna legalna dob za udaju bez pristanka roditelja 17 godina za djevojčice, a 18 godina za dječake, ali tamo je i jako puno slučajeva udaje djevojčica starih tek 9 godina, na što pristaju njihovi roditelji i obično ih udaju za mnogo starije muškarce.

Njihova vlada tvrdi kako pokušava poraditi na zakonima kojima bi se regulirali dječiji brakovi, ali da im religijske strukture i dalje ne dopuštaju potpunu regulaciju, s obzirom da su oni slobodni bez posljedica prekršiti svaki od donesenih zakona.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je i podatke kako su djevojčice koje su prisilom ušle u brak češće žrtve seksualnog, kao i ostalih oblika nasilja, a djeca koju rađaju djevojke mlađe od 20 godina imaju pedeset posto veće šanse od smrtnosti u prvih nekoliko tjedana života.

Također, puno je veća vjerovatnoća smrtnih slučajeva kod djevojčica koje rađaju u dobi mlađoj od petnaest godina, nego kod djevojaka između 20 i 24 godine starosti, stoji u podacima koje je iznijela udruženje Girls not Brides.