Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija "It's All about You"

Reforma u području mentalnog zdravlja “jedna od najuspješnijih”

Konferencija o mentalnom zdravlju It's All about You
Foto: Amer Kajmović/ Fena

Danas, uz pomoć Švicarske, 74 centra za mentalno zdravlje u zajednici pružaju vrijedne usluge građanima, a među korisnicima je više od 70.000 pacijenata, rekao je Hunn

Drugog dana regionalne konferencije o mentalnom zdravlju “It's All about You” će biti predstavljena dostignuća reforme u području mentalnog zdravlja u BiH, kao i razmijenjena iskustva sa zemljama članicama Zdravstvene mreže jugoistočne Europe.

Tokom trodnevne konferencije zdravstveni profesionalci iz Bosne i Hercegovine učesnicima će prezentirati aktuelne i buduće aktivnosti u oblasti mentalnog zdravlja, a predstavnici iz Albanije, Bugarske, Izraela, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije najbolje prakse svojih zemalja.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac naglasio je da je reforma u području mentalnog zdravlja jedna od najuspješnijih u području zdravstva u poslijeratnom razdoblju.

-Osnovni cilj reforme zaštite mentalnog zdravlja u BiH je promjena pristupa i koncepta zaštite mentalnog zdravlja, gdje u centar pažnje stavljamo korisnika i njegove potrebe, pritom stavljajući fokus na oporavak i socijalnu inkluziju. Uspostavljanjem i razvojem centara za mentalno zdravlje, kontinuiranom edukacijom kadra, te uvođenjem novih inovativnih usluga napravili smo važan korak ka povećanju dostupnosti i kvalitetu usluge, što je osiguralo značajne rezultate u području zaštite mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini. Također, u ovom procesu nismo zaboravili ni ulogu korisnika usluga koji su bili i vodilja i učesnici tokom reforme, a koje smo osnažili, ohrabrili i organizirali u korisničke udruge – naglasio je Rimac.

Ministar zdravstva i socijalne zaštite RS Alen Šeranić naglasio je da je vrijednost zajedničkog dugogodišnjeg rada i destigmatizacija osoba s problemima u mentalnom zdravlju te uključivanje korisnika u kreiranju razvoja sistema zaštite mentalnog zdravlja. On naglašava da je stavljen akcent na multisektorski pristup u zaštiti mentalnog zdravlja i okupljanje profesionalaca iz različitih segmenata društva, kao i da je promijenjen ugao gledanja na mentalno zdravlje.

Kako je naveo Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn, ova zemlja više od 13 godina podržava zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini u njihovim naporima da poboljšaju usluge mentalnog zdravlja u zemlji.

-U ovim nastojanjima radimo ruku pod ruku s nadležnim ministarstvima, u RS-u i FBiH kao i s relevantnim zdravstvenim institucijama. Danas, uz pomoć Švicarske, 74 centra za mentalno zdravlje u zajednici pružaju vrijedne usluge građanima, a među korisnicima je više od 70.000 pacijenata. Ovo je za mene savršen primjer kako treba raditi i na drugim poljima, staviti ljude, staviti korisnike u centar pozornosti vlasti, a ne politiku – izjavio je Hunn.

Direktorica Instituta za populaciju i razvoj Emina Osmanagić kazala je da mentalno zdravlje više nije zanemarena tema u zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini zahvaljujući Projektu mentalnog zdravlja u BiH i ključnim pokretačima promjena, prije svega ministarstvima zdravstva i stručnjacima.

-Poboljšane su usluge mentalnog zdravlja za cjelokupnu populaciju, a naša reforma u području mentalnog zdravlja postala je dobar primjer za regiju i šire. Reformi u području mentalnog zdravlja u BiH doprinijela je dobra saradnja vladajućih struktura s organizacijama civilnog društva. To pokazuje da se u BiH zaista može dobro i proaktivno djelovati ako se uključe lokalne organizacije, u našem slučaju NVO koje okupljaju osobe s mentalnim poteškoćama. To su organizacije koje predstavljaju nepresušan izvor dobrih praksi i ekspertize – kazala je Osmanagić.

Regionalnu konferenciju o mentalnom zdravlju organizira Institut za populaciju i razvoj (IPD) u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, koji IPD implementira od 2010. godine u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz finansijsku podršku Vlade Švicarske.