Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srce za djecu

Rehabilitacioni kamp na Bjelašnici za mališane koji su pobijedili rak

Foto: Scre za djecu

Iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka posebno su ponosni na volontere kampa iz njihove grupe MladiCe – mladi koji su u djetinjstvu izliječeni od raka

Četrnaesti po redu Rehabilitacioni kamp „Bjelašnica 2023“ održat će se od 17. do 21. juna na olimpijskoj planini Bjelašnici (Hotel Bjelašnica i Hotel Nomad) i brojat će preko 200 mališana i njihovih roditelja i braće i sestara sa područja cijele FBiH, koji su izborili svoju bitku i pobijedili rak.

Podrška mališanima oboljelim od raka je ključna tokom intenzivnog liječenja, ali je neophodna i nakon njega. Nakon liječenja poseban akcenat se stavlja na važnost rehabilitacije i njenog značaja za djecu oboljelu od raka.

Iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka posebno su ponosni na volontere kampa iz njihove grupe MladiCe – mladi koji su u djetinjstvu izliječeni od raka. Oni kroz svoj volonterski angažman sa djecom dodatno motivišu djecu i roditelje da je konačna pobjeda nad rakom moguća.

Svi s nestrpljenjem čekaju i raduju se aktivnostima i druženju, kažu organizatori.

Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Ciljevi kampa su jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece; psihosocijalno jačanje; jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka; povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima; socijalno jačanje – pozitivan utjecaj grupe, resocijalizacija i povratak u matičnu sredinu; smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stave; jačanje porodičnih veza; podizanje svijesti o dječijem raku i posljedicama liječenja.